U BKC TK promovisana knjiga “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”

Spread the love
Menprom

U organizaciji Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe” i suorganizaciji Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u Plavoj sali BKC-a sinoć je održana tuzlanska promocija knjige „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“, autora Ibrahima Bećirovića

Reha Centar

Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr. Dževad Mahmutović i prof. dr. Abid Đozić, a moderator događaja je bio Amir Kulaglić.

Kako je rečeno ovom prilikom, do danas je objavljeno više naučnih djela koja govore o genocidu nad stanovništvom sigurne zone UN-a Srebrenica. Pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda Bosne i Hercegovine, kao i dokumenta na bazi kojih je presuđeno, su po mnogočemu najznačajniji i najvjerodostojniji izvori činjenica o događajima koji su tretirani u pravosnažnim presudama.

Autor knjige je lično preživio genocid u Srebrenici te kroz svoje djelo argumentovano iznosi način na koji su lideri iz političkog i vojnog vrha srpskog naroda djelovali sa namjerom uništenja Bošnjaka na prostoru  države Bosne i Hercegovine.

Na 310 stranica, u pet poglavlja, knjiga predstavlja hronologiju događaja u kojma su vojska i policija samoproglašene RS počinile raznovrsna krivična djela među kojima je i krivično djelo genocida.

aktuelno.ba / BKC TK

Komentari

Komentara