SDA nikada nije negirala antifašističku tradiciju Tuzle

U povodu saopštenja koje je izdala Bosanska stranka u kojem se osuđuje navodni prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDA Tuzla Sabahudina Imamovića o ukidanju 2.oktobra kao Dana Tuzle, oglasio se i Općinski odbor SDA Tuzla čije saopštenje prenosimo u nastavku :

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije i predsjednik Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Tuzle Sabahudin Imamović nikada nisu zvanično zahtijevali da se 2. oktobar ne obilježava kao Dan Tuzle.

Istina je da je Klub vijećnika SDA imao primjedbe na način obilježavanja 2. oktobra obzirom da se obilježavanje tog dana obično pretvori u jednopartijski skup.

Međutim, ni na koji način se nije imala namjera umanjiti historijski značaj 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu, jer niko ne može i ne želi izbrisati tako važnu historijsku činjenicu.

Stranka demokratske akcije ima pozitivan odnos prema partizanskom pokretu, prije svega kao antifašističkom pokretu, ali isto tako smatra da se ne može stavljati znak jednakosti između partizanskog pokreta i komunističkog režima koji je vladao na ovim prostorima do devedestih godina prošlog vijeka i svega onoga što je taj režim predstavljao.

Tuzla je kolijevka multietničnosti i antifašizma u Bosni i Hercegovini što je dokazala u Narodno-oslobodilačkom ratu od 1941.-1945. kao i u odbrani BiH od agresije od 1992.-1995. godine. Za te ideje svoje živote su dali najhrabriji i najbolji sinovi Tuzle i Bosne i Hercegovine. Te ideje se i danas njeguju i čuvaju i način su življenja svih građana Tuzle. Armija BiH je tokom posljednje agresije na našu zemlju, isto kao i partizanski pokret u Narodno-oslobodilačkoj borbi, bila oružana sila koja se suprotstavila zlu fašizma, a koje nažalost na ovim prostorima nije potpuno poraženo.

Niko nema pravo da u ovome gradu sebi prisvaja ideju antifašizma i da od 2. oktobra, dana kojeg obilježavaju svi građani Tuzle bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost, pravi svoju političku promociju i time umanjuje istinski značaj ovog datuma.

Smatramo da je navedeno saopštenje samo način da se odvrati pažnja od stvarnih problema Grada Tuzle s obzirom da se na narednoj sjednici Gradskog vijeća trebamo baviti suštinskim problemima koji se tiču života građana i budućnosti ovoga grada.

 

Općinski odbor SDA Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara