Nizozemcima nedostaje zidara, pa su kuće počeli printati

Nizozemski grad Eindhoven dobit će do iduće godine pet kuća isprintanih 3D printerom koje će biti moguće unajmiti. Time se, između ostalog, nadaju riješiti i problem manjka zidara, prenosi tportal.

Nizozemski grad Eindhoven postat će prvi na svijetu koji će imati kuće isprintane 3D printerom, a koje će biti moguće unajmiti.

Od prvih pet kuća koje bi se na tržištu nekretnina trebale naći iduće godine za najmanju, s dvije spavaće sobe, već sedam dana nakon što su slike postale dostupne javnosti zainteresiralo se 20 porodica.

Osim jeftinije gradnje, projekt Milestone trebao bi ponuditi rješenje za manjak vještih zidara u toj zemlji. No, ujedno bi trebao smanjiti troškove gradnje, kao i štetu po okoliš tako što će smanjiti količinu cementa korištenog pri gradnji.

Uz nizozemsku građevinsku tvrtku Van Wijnen i druge partnere, u projektu sudjeluje i Tehnološko sveučilište iz Eindhovena, čiji je 3D isprintani most za bicikliste otvoren prošle godine u gradu Gemertu.

3D printer se u ovom slučaju sastoji od ogromne robotičke ruke s brizgalicom iz koje izlazi posebna smjesa cementa koja navodno teksturom podsjeća na – šlag. Prema nacrtima arhitekta cement se nanosi sloj po sloj kako bi nastao zid i povećala se njegova izdržljivost.

Za prve će kuće 3D printerom biti izrađeni samo vanjski i unutarnji zidovi. Za petu bi trebalo biti isprintano puno više, uključujući i cijevi za odvod te druge nužne instalacije. I to na licu mjesta, što bi trebalo dodatno sniziti troškove. Ipak, temelje će i dalje kopati te postavljati na dosad uobičajen način.

Korištenje 3D printanja otvara mogućnost postavljanja bežičnih senzora izravno u zidove, kako bi se omogućilo pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i sustavima sigurnosti. Također će biti moguće eksperimentirati s raznim oblicima i dizajnom zgrada.

U tvrtci Van Wijnen očekuju kako će za pet godina pet posto kuća biti građeno uz pomoć 3D printera te da će taj način gradnje biti jeftiniji od tradicionalnog zidarskog. Pet 3D isprintanih kuća grade se u šumi u okrugu Meerhoven, u blizini zračne luke Eindhoven. Plan je dovršiti ih do 2019. godine, nakon čega će ih tvrtka Vesteda ponuditi u najam, piše Guardian.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara