Završio 8. po redu Internacionalni Kongres Studenata (Bio)medicine “Tuzla Brain Week”

Spread the love
Menprom

U srijedu, 31. marta u 19 sati zvanično je završio 8. po redu Internacionalni Kongres Studenata (Bio)medicine “Tuzla Brain Week” koji se ove godine odvijao online putem.

Reha Centar

Sa početkom u 16 sati, 29. marta u Kongresnoj dvorani Hotela Tuzla, poštujući higijensko epidemiološke mjere, predstavnici Organizacionog odbora ugostili su rektoricu Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Nerminu Hadžigrahić, akademika, prof. dr. Mirsadu Hukić i jednog od plenarnih predavača, dr Ali Jawaida. Dr Jawaid je i ove godine doputovao iz Poljske kako bi podržao TBW i nastavio saradnju otpočetu prošle godine. Pored prof. dr. Hukić i dr Jawaida, ulogu plenarnog predavača imali su i mentor projekta, prof. dr. Dževdet Smajlović i prof. dr. Merita Tirić Čampara.

Sve aktivnosti, izuzev ceremonije otvaranja i radionice dr Jawaida na temu “Kako napisati naučno-istraživački rad”, kao što su plenarna predavanja, naučno-istraživačka i sesija biomedicinskog inženjeringa, održale su se online, putem ZOOM platforme. Stručne radionice, aktivnosti pod nazivom NeuroTalk, Crack the Case i Body Interact (rješavanje slučaja virtuelne simulacije realnog pacijenta) bile su takođe prilagođene datim uslovima.

“Broj učesnika ove godine je značajno manji nego proteklih, a tome je znatno doprinijela pandemija COVID-19 i neizvijesnost razvoja iste u vremenu trajanja prijava. Unatoč tome, možemo se pohvaliti sa 24 odobrena naučno-istraživačka rada.”, kazala je koordinatorica projekta, Edina Sejdin.

“Pored učesnika iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, svoje povjerenje su nam ukazali i studenti iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Latvije, Litvanije i Gruzije.”, dodala je Sejdin.

Tuzla Brain Week je i ove godine dobio podršku međunarodne zajednice, DANA fondacije i FENS-a, kao i Ljekarske komore TK koja boduje certifikate aktivnih i pasivinih učesnika sa po 10 i 5 bodova, čime je TBW još uvijek jedini bodovani studentski kongres u BiH.

“Biti predan bilo kojem poslu znači ulagati svoje vrijeme i trud, ali i odricati se mnogo čega. Protekli period je za nas bio izazovan, ali smo još jednom dokazali da se uz dovoljno jak motiv i prilagođavanje datim situacijama mogu ostvariti zacrtani ciljevi. Mi smo zadovoljni cjelokupnom organizacijom i prilikama na koje ne čekamo, no sami stvaramo.”, za kraj je kazala Kanita Selmanović iz Odnosa sa javnošću Tuzla Brain Week-a.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara