Završena adaptacija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti

Spread the love
Rental Travel

Svečanom ceremonijom, uz prisustvo velikog broja zvanica, osoblja klinike i predstavnike medija, otvoreno je obnovljeno Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Novi prostor Odjeljenja raspolagat će sa 5 bolničkih soba, dva kupatila, dva predprostora sa tri sanitarna čvora i jednim tušem, dvije ljekarske sobe, bolničkom ostavom, intervencijom i igraonicom za malene pacijente.

Reha Centar

Razlog za pokretanje ove inicijative leži u činjenici da je Tuzlanski kanton vodeći kanton u FBiH po broju oboljele djece i mladih od malignih oboljenja. “Statistički pokazatelji govore da se najveći broj djece oboljele od malignih bolesti u FBiH nalazi u Tuzlanskom kantonu. Tokom godine od malignih bolesti oboli oko šesnaestero djece. Uglavnom je riječ o leukemijama, ali tu su i tumori centralnog nervnog sistema i dr maligniteti. Otvaranjem ovog Odjeljenja zaokružujemo cjelokupan tretman dijagnostike, jer do sada smo mogli pružiti usluge, ali nismo imali odgovarajuće prostorne uslove za naše pacijente, koji su u toku trajanja dijagnostike i terapije u bolnici i do 6 mjeseci”, rekao je načelnik Klinike za dječije bolesti dr. Edin Husarić.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL, uz Univerzitetski klinički centar Tuzla i veliki broj društveno odgovornih lica, realizator je projekta Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti. Prema riječima predsjednice Udruženja, Amre Saračević otvaranje ovog Odjeljenja je bila dugogodišnja želja članova Udruženja, iz razloga što od ukupnog broja oboljele djece u FBiH jednu trećinu čine djeca iz TK. “Naš cilj je bio omogućiti adekvatne uslove boravka i liječenja naših mališana, želili smo da u toku trajanja terapije budu blizu svojih domova i uspjeli smo u realizovaciji za nas najvažnijeg projekta.

Donatorsku ploču, su uz gospođu Saračević, otkrili šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju prim. dr. Amila Latifagić i ministar zdravstva TK dr. Bahrudin Hadžiefendić. Ministar Hadžiefendić je iskoristio priliku i najavio otvaranje hiruškog bloka Klinike za dječije bolesti.

UKC – aktuelno.ba

Komentari

Komentara