Započeto kolektivno pregovaranje sa predstavnicima sindikata obrazovanja i kulture

Spread the love
Menprom

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i sindikata osnovnog, srednjeg obrazovanja i kulture započele su danas proces kolektivnog pregovaranja za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture u Tuzlanskom kantonu.

Reha Centar

Današnjem, prvom sastanku u okviru ovih pregovora, prisustvovao je i premijer Kantona Bego Gutić. Osim čestitki na započetom procesu i želja za uspješan i konstruktivan rad, premijer Gutić je istakao i da Vlada sindikatima nudi nešto više od onoga što je predviđeno Općim kolektivnim ugovorom.

„Iako smo na početku govorili da nećemo nuditi ništa manje, ali ni više od onoga što je sindikatima dato Općim kolektivnim ugovorom, odlučili smo pokazati socijalnu osjetljivost i sindikatima smo već u startu ponudili nešto više. Osnovi naše ponude su da topli obrok zaposlenicima u ovim oblastima bude nepromijenjen tj. 8 KM po izrađenom danu, minuli rad u iznosu 0,5% po godini radnog staža, zadržavamo kategoriju „prijevoza“ iako ona nije obavezna. Što se tiče regresa, tu smo odlučili pokazati fleksibilnost, tako da predlažemo da Vlada kao poslodavac, ukoliko je poslovala s gubitkom – deficitom, može, ali nije u obavezi da isplati ovu vrstu naknade“, rekao je premijer Gutić.

Danas je istaknuta i činjenica da će Vlada u narednim danima započeti pregovore i sa ostalim granskim sindikatima, te je od predstavnika sindikata zatražena konkretnost i konstruktivnost tokom započetih pregovora. Također, posebna pažnja mora biti posvećena činjenici da uposlenici ni u jednoj grani budžetskih korisnika ne budu oštećeni u odnosu na druge.

kolektivno-pregovaranje-03-02-11-2016_800x535

„Moramo voditi računa o objektivnim i finansijskim mogućnostima Kantona, i ne smijemo dozvoliti luksuz velikih obećanja koja nemaju pokriće i izvjesnost ispunjavanja“ rekao je resorni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović.

kolektivno-pregovaranje-02-02-11-2016_800x535

„Činjenica da već i jedna i druga strana posjedujemo prijedloge tekstova kolektivnih ugovora je dobra polazna osnova za pregovaranje i njihovo usklađivanje, tako da očekujem da do 15. novembra imamo konačan usuglašen tekst“ riječi su predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja Admira Terzića.

Na kraju današnjeg sastanka dogovoreno je da predstavnici Vladine radne grupe u toku sutrašnjeg dana sindikatima  dostave svoj prijedlog teksta kako bi ga predstavnici sindikata analizirali, te u ponedjeljak, za kada je zakazan slijedeći sastanak, bili spremni početi proces usklađivanja.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara