World Cleanup Day: U petak najmasovnija volonterska akcija u Gradu Tuzla

Spread the love
Rental Travel

U ponedjeljak, 10. septembra 2018. godine, u prostorijama Hotela Tuzla održana je konferencija za medije povodom najave najmasovnije volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ koja će biti održana 14. septembra 2018. godine na teritoriji Grada Tuzla.

Reha Centar

Ovogodišnja terenska akcija će biti održana u okviru kampanje „World Cleanup Day“ koja se provodi u 150 zemalja svijeta, a okupit će preko 380 miliona volontera.

Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 181 522 volontera, koji su očistili oko 13 200 tona otpada i zasadili 436 491 sadnica raznih vrsta drveća.

Organizacioni odbor projekta „Let's Do It Tuzla“ mjesecima aktivno radi na pripremama najveće volonterske akcije u našem gradu. Ovogodišnja akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada će biti praćena u cijelom svijetu. Ponosni smo na sve dosadašnje provedene projektne aktivnosti koje već sedam godina u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini, promovišu principe zaštite životne sredine i očuvanja okoliša. Kroz terensku akciju svi učesnici imaju priliku dati doprinos razvoju lokalne zajednice i zbog toga pozivamo sve zainteresovane građane da zajedno s nama na jedan dan budu dio svjetskog pokreta i učine da Tuzla zablista, još jednom. Najveći ekološki projekat u historiji Bosne i Hercegovine će uspješno sprovesti svoje ciljeve samo uz punu podršku svih građana.“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Centralno okupljanje volontera je na platou kod Ismeta i Meše od 9:00h. Lokacije koje će biti obuhvaćene ovogodišnjom akcijom su izletište Ilinčica, vidikovac Kicelj, naselje Dragodol, Slatina, Slavinovići i Solina te mjesne zajednice Breške, Bukinje, Dobrnja, Gornja Tuzla, Husino, Par Selo, Simin Han i Lipnica. Za sve učesnike akcije osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

Akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada će obuhvatiti područje Grada Tuzla zajedno sa mjesnim zajednicama obzirom da se sa istim ekološkim problemima svi svakodnevno susrećemo. Učesnici akcije su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, članovi nevladinih organizacija i građani. Ovom prilikom napominjemo sve volontere da su dužni pridržavati se instrukcija prilikom sakupljanja otpada sa kojima će blagovremeno biti upoznati. Angažovane su sve relevantne nadležne službe s ciljem osiguranja bezbjednosti volontera prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada i zelenih površina. Pozivamo sve mlade ljude i zainteresovane građane da nam se pridruže u realizaciji terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada i budu dio svjetskog pokreta.“, rekla je Asja Vrabac, terenski koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Kompanija „Eko život“ d.o.o. Tuzla, dugogodišnji je partner projekta „Let's Do It“ i pruža neophodnu finansijsku i logističku podršku pri realizaciji svih aktivnosti.

Eko život d.o.o. Tuzla, operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, pet godina je zlatni sponzor projekta „Let's Do It Tuzla“. Naš primarni cilj jeste da se što više ambalaže i ambalažnog otpada propisno i na odgovarajući način zbrine. U svom dosadašnjem radu prikupili smo i zbrinuli preko 55.000 tona ambalaže i ambalažnog otpada. Nastojimo podržati ovako dobre i uspješne projekte. Izuzetno smo zadovoljni što možemo i mi svojim ličnim učešćem, a i kao operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom da doprinesemo čišćem i zdravijem okolišu.“, izjavila je je Džana Halilović, predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

Principi poslovanja Fabrike cementa Lukavac zasnivaju se na prijateljstvu s prirodom zbog čega i nose nadimak „Zelena fabrika cementa“. Doprinos očuvanju životne sredine pružaju i kroz projekat „Let's Do It“ s kojim ostvaruju uspješnu saradnju na brojnim projektnim aktivnostima.

Naša politika zaštite okoliša podrazumijeva i obavezuje nas da u svakodnevnom poslovanju djelujemo ekološki te stalnim ulaganjem u savremene tehnologije čuvamo prirodne resurse i kontinuirano ispitujemo sve materijale koje upotrebljavamo u proizvodnji, u cilju što bolje zaštite okoline i smanjenja bilo kakvih štetnih uticaja. Čišćenje ilegalnih deponija i nepropisno odlaganje otpada ne bi trebalo da se rješava samo volonterskim akcijama, nego da se u oblasti zbrinjavanja otpada nađe sistemsko rješenje, koje će u saradnji s našim građanima dovesti do znatnog smanjenja nastanka ilegalnih deponija. Sigurna sam da će se ovoj akciji pridružiti veliki broj volontera i da će naša okolina biti ljepša, čistija i zdravija, a to jeste i jedan od naših ciljeva.“, kazala je Nataša Crvenković, produkt menadžer Fabrike cementa Lukavac.

Akcija se ove godine provodi uz nesebičnu pomoć i podršku Gradske uprave Tuzla, NLB Banke, Rudarskog instituta Tuzla, Deplasta, Vulkana i drugih društveno odgovornih kompanija i institucija.

Registracija svih zainteresovanih volontera moguća je na  www.letsdoit.ba/registracija, a više informacija dostupno je na zvaničoj Facebook Fan stranicu „Let's Do It Tuzla“.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara