Vrijeme je da se stane na put snagama koje ne žele harmoniju, prosperitet i progres

Rental Travel

U posljednje vrijeme svjedoci smo kontinuiranog pritiska na povratnike Bošnjake u manji BH entitet.  Nakon onemogućavanja da prate nastavu sa nacionalnom grupom predmeta, koja je zakonom zagarantovana svim etničkim grupama, Vlada manjeg bh. entieta samoinicijativno je proglasila bosanski jezik, bošnjačkim. Iako je bosanski jezik također ustavna kategorija vlasti manjeg entiteta su ga proglasili bošnjačkim i upisali ga u knjižice i svjedočanstva učenika.

Reha Centar

Međutim provokacije i provođenje politike aprthejda nije stalo ni s tim, nego je nastavljeno pritiskom na vaspitačicu Lejlu Avdić, zaposlenu u obdaništu Poletarac u Srebrenici. Naime, grupa bosanskih Srba, roditelja djece koja pohađaju obdanište  Poletarac u Srebrenici, potpisali su peticiju za smjenu vaspitačice Lejle Avdić, navodeći kako im smeta marama koju nosi.  Evidentno je da je propaganda, aktivnosti vlasti u manjem entitetu, konstantno anatemiziranjenje i dikriminacija svega sto je bošnjačko ili jednostavno drugačije, pa i marama na glavi vaspitačice, ne mareći što vaspitačica obavlja dobro svoj posao.

Godine indoktrinacije, promocije segregacije i afirmacije ksenofobičnog ponašanja, imaju vrlo jasan cilj, a to je da se spriječi integracija društva, da rane ne zacjeljuju nego da se produbljuju.

Mi u Stranci za Bosnu i Hercegovinu se takvom ponašanju i politici najoštrije suprostavljamo i pozivamo sve relevantne domaće i međunarodne faktore da zaštite Lejlu Avdić i konačno stanu u kraj onima koji destabilizaju bh. društvo u cjelini. Vrijeme je da se stane na put snagama koje ne žele harmoniju, prosperitet i progres, nego isključivo haos i krizu kao jedini ambijent u kojem mogu egzistirati.

Press služba S BiH

aktuelno.ba

Komentari

Komentara