Vlada TK: Kontinuirana podrška ekonomski održivom povratku

Spread the love
Rental Travel

Podrška ekonomski održivom povratku na područje Modriče i Vukosavlja bila je razlog za današnji prijem, kojeg su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović, upriličili za predstavnike povratnika na ovom području.

Reha Centar

Kako je rečeno tokom sastanka, Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih 20-tak godina, u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima, bila najveća moralna, politička i materijalna podrška u organizaciji ekonomski održivog povratka.

„Vlada Tuzlanskog kantona je jedina institucija koja je od kraja rata do dana imala historijski odgovoran i politički ispravan pristup po ovom pitanju“, jednoglasni su bili današnji gosti.

Kao rezultat te podrške, uz aktivnu ulogu samih povratnika, do danas je obnovljeno više od 3.000 kuća, kompletna infrastruktura, te je izgrađen i Inkubator male privrede, prvi ovakve vrste u entitetu Republika Srpska, u kojem trenutno djeluje 8 preduzeća sa više od 200 zaposlenih.

Tokom današnjeg sastanka Premijer i Ministar su detaljnije upoznati sa razvojnim projektima na ovom području, a prije svega sa razvojem Opšte poljoprivredne zadruge „Tarevci“ koja svoje proizvode izvozi i na zahtjevno tržište zapadne Europe.

„Zadovoljstvo je vidjeti ovakav pristup povratku. Imajući u vidu sve što smo vidjeli možemo sa sigurnošću reći da se radi o primjeru dobro organizovanog i održivog povratka, i Vlada će kroz resore povratka, turizma, poljoprivrede i poduzetništva u narednom periodu značajnije podržati povratnike na području Modriče“, rekao je tokom sastanka premijer Gutić i gostima čestitao na postignutim rezultatima.

U ime povratnika u Tarevce današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Skupštine Opšte poljoprivredne zadruge „Tarevci“, direktor Zadruge Nahdet Sulejmen, te jedan od osnivača i član Zadruge Mehmed Beganović.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara