Vlada TK donijela je nove Standarde i normative visokog obrazovanja

Menprom

Vlada TK donijela je Standarde i normative visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona. Osnovni razlog za donošenje novih Standarda i normativa visokog obrazovanja jeste ujednačavanje propisa iz oblasti visokog obrazovanja na području Bosne i Hercegovine kako ne bi dolazilo do prevelikih odstupanja, te smanjenje broja angažovanih vanjskih saradnika na Univerzitetu u Tuzli povećanjem nastavne norme.

Reha Centar

Važećim Standardima visokog obrazovanja i normativima predviđena je najniža nastavna norma u Bosni i Hercegovini što je u praksi dovelo do angažovanja velikog broja vanjskih saradnika za pokrivanje nastave na Univerzitetu u Tuzli, te do neujednačenih propisa iz oblasti visokog obrazovanja.

Kada su u pitanju finansijska sredstva potrebna za primjenu Standarda i normativa, za akademsku 2015/16 koja se dijelim realizuje u budžetskoj 2015. godini nije potrebno izdvajati dodatna sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za javnu visokoškolsku ustanovu.

Donošenje novih Standarda i normativa visokog obrazovanja predstavlja osnovu za organizaciju drugog i trećeg ciklusa na visokoškolskim ustanovama u Tuzlanskom kantonu.

Odjel za informisanje Vlade TK

aktuelno.ba

Komentari

Komentara