Vlada sustigla zaostatak u isplati socijalnih davanja

Spread the love
Menprom

Poseban napor i zalaganje Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo finansija uložili su u redovne isplate i sustizanje zaostataka u isplatama socijalnih davanja i podršci privrednim subjektima. To se prije svega odnosi na isplate stalne novčane pomoći, naknada za porodični smještaj djece i odraslih, civilnih invalidnina, dječjeg doplatka i uvećanog dječjeg doplatka, naknade za prehranu majkama dojiljama, kao i refundacije privrednim subjektima za naknade tokom porodiljskog odsustva zaposlenika.

Reha Centar

Kako ističe ministar finansija Miralem Nuhanović „Vlada je tokom ove godine za socijalna davanja isplatila oko 17 miliona KM. Time smo, uz redovne isplate, zaostatak u isplatama ovih davanja, koji je početkom godine iznosio 8 mjeseci, danas sveli na samo jedan mjesec. Očekujemo da ćemo, ako uspijemo nastaviti ovom dinamikom, do kraja ove godine imati redovne isplate socijalnih davanja bez ikakvog zaostatka.“

Ovo je posebno dobra vijest ako se uzme u obzir da su tokom 2014. godine zaostaci u isplatama iznosili oko 20-25 mjeseci.

„Svjesni koliko i ovi simbolični pojedinačni iznosi naknada znače tim ljudima, učinili smo zaista značajne napore da sustignemo ranije zaostatke u isplatama“, zaključio je ministar Nuhanović dodajući da je i oko 500.000 KM isplaćeno Merhametu za potrebe Narodne kuhinje, a 220.000 KM CROPS-u.

Od svega ovoga treba istaknuti da je plaćeno 15 mjeseci zaostatka refundacija za porodiljske naknade, što je direktna pomoć privrednim subjektima koji su te naknade pravovremeno isplaćivali svojim radnicama, a onda znatan vremenski period čekali na refundacije.

aktuelno.ba / Vlada TK

 

Komentari

Komentara