Vlada će podržati, ali ne može biti nosilac komunalnih projekata u lokalnim zajednicama

Spread the love
Rental Travel

Realizacija kapitalnih komunalnih projekata u Živinicama, a prije svih toplifikacija, bila je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Bego Gutić sa načelnikom Općine Živinice Samirom Kamenjakovićem i saradnicima.

Reha Centar

Učesnici sastanka složili su se da je aerozagađenje u općini Živinice problem cijelog Tuzlanskog kantona.

„Svjesni smo da problem za zagađenošću zraka imaju i sve druge općine u Kantonu i Grad Tuzla, ali je zbog strujanja zraka taj problem najviše izražen u Živinicama, koje su, posebno u zimskom periodu, svakodnevno obavijene smogom. Rezultat toga se i znatan broj građana ove općine suočava sa oboljenjima respiratornih organa“ rekao je načelnik Kamenjaković.

Imajući u vidu navedeno Vlada je u prošlogodišnjem programima raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških i vodnih naknada poseban senzibilitet pokazala prema projektima koje je kandidovala Općina Živinice.

„Vlada je do sada, kroz više programa i projekata koje smo realizirali, pokazala da vodi politiku ravnomjernog razvoja svih općina u Kantonu. Problem zagađenja je problem svih općina Tuzlanskog kantona i, s tim u vezi, Vlada je već pokrenula aktivnosti i priprema propis kojim će nastojati na sistemski se način uhvatiti s problemom individualnih ložišta, kao, dokazano, najvećih aerozagađivača u Kantonu“, rekao je premijer TK Bego Gutić.

Također premijer Gutić je ponovio stav Vlade, da Kanton treba, može i hoće pomoći realizaciju kapitalnih komunalnih projekata u lokalnim zajednicama, ali lokalne zajednice, općine ili Grad, moraju biti inicijatori i glavni nosioci tih aktivnosti. Kao što je to bio slučaj i do sada, Općina Živinice i ove godine ima mogućnost da aplicira za raspodjelu sredstava od ekoloških i vodnih naknada i putem tih projekata Vlada će pomoći realizaciju kapitalnih projekat, rečeno je danas.

Također dogovoreno je i da se zajednička delegacija Vlade i Općine susretne sa predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, resornog federalnog ministarstva, te Vlade Federacije BiH, kako bi se zajedničkim djelovanjem ishodovala snažnija podrška ovom projektu sa nivoa Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka bilo je govora i o poteškoćama s kojim se susreće Međunarodni aerodrom Tuzla, a koje se tiču rješavanja imovinsko pravnih odnosa, a što je preduslov za dalji razvoj projekta od kapitalnog značaja za cijelu regiju. Predstavnici Općine izrazili su dobru volju da se u narednom periodu iznađe rješenje i otklone prepreke daljem razvoju tuzlanske zračne luke.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara