Upriličen završni čin naknadnog upisa u matične knjige rođenih za 17 djece

Spread the love
Rental Travel

Povodom obilježavanja registracijskog dana – naknadnog upisa osoba u matične knjige rođenih i knjige državljana u saradnji sa Općinom Tuzla i JU “Centar za socijalni rad” Tuzla, JU “Centar za socijalni rad” Živinice, JU “Centar za socijalni rad” Gradačac i JU “Centar za socijalni rad” Gračanica, udruženje “Vaša prava Bosne i Hercegovine” u partnerstvu sa UNHCR-om za Bosnu i Hercegovinu, dana, 02.10.2014. godine, u zgradi Općine Tuzla upriličen je završni čin naknadnog upisa u matične knjige rođenih i knjige državljana za 17 djece, većinom romske nacionalnosti.

Reha Centar

Sastanku su, pored načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića, sa saradnicima, prisustvovali  Andrew Mayne ispred UNHCR-a za BiH, izvršni direktor Vaša prava BiH, Emir Prcanović,  predstavnici Fondacije BH inicijativa žena i Matičnog ureda Tuzla, te roditelji neupisane djece.

Projekat “Sprečavanje apatridije i prikupljanje dokumenata za ugrožene Rome” implementira Udruženje „Vaša Prava Bosne i Hercegovine“, u saradnji sa UNHCR-om u BiH i uz finansijsku podršku Evropske komisije. UNHCR ima mandat koji se odnosi na identifikovanje, prevenciju i redukovanje apatridije i zaštitu apatrida i blisko surađuje s organima vlasti, nevladinim organizacijama za pružanje besplatne pravne pomoći i romskim posrednicima kako bi se osiguralo da svim osobama budu izdata dva najvažnija dokumenta – rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

Načelnik Jasmin Imamović zahvalio je predstavnicima UNHCR-a na podršci u implementaciji ovog humanog projekta, te dodao da je osnovno ljudsko pravo svih građana pravo na identitet. Načelnik Imamović naglasio je da je posebno lijep čin na dan obilježavanja Dana Tuzle upisati u matičnu knjigu rođenih sugrađane i stanovnike drugih općina, koji zbog različitih problema nisu ranije bili u mogućnosti dobiti identifikacijske dokumente.

Gospodin Andrew Mayne istakao je da Tuzla predstavlja važan centar za novorođene te da UNHCR sarađuje sa bolnicama kako bi ih podstakao da usvoje najbolje prakse u registraciji Roma, kao i sa romskim predstavnicima, kako bi se osiguralo da svi novorođeni budu registrovani u matičnu knjigu rođenih unutar redovnog roka. Gospodin Mayne je također dodao da je od početka implementacije ovog projekta, tačnije od 2009. godine, naknadno  registrovano 1216 osoba, te izrazio nadu da će uz zajednički angažman nevladinih organizacija, institucija i organa vlasti u narednih nekoliko mjeseci biti riješeni i svi preostali slučajevi osoba bez identifikacijskih dokumenata i državljanstva.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara