UNTZ: Predavanje Dr. Ervina Sejdića sa University of Pittsburgh (USA)

Spread the love
Rental Travel

Dr. Ervin Sejdić, s Univerziteta u Pittsburghu, USA (Department of Electrical and Computer Engineering) održat će predavanje na temu Inženjering funkcija čovjeka: Nove metode analize podataka i instrumentacija za razumijevanje i modifikaciju poteškoća gutanja, hoda i rukopisa (Engineering human functions: Novel data analytics and instrumentation to understand and alter swallowing, gait and handwriting). Predavanje će se održati u četvrtak 31.08.2017. godine s početkom u 11 sati u Multimedijalnoj sali G20 u prostorijama Gimnazije “Meša Selimović”.

Reha Centar

Predavanje je rezultat istraživanja koje ima za cilj razvoj novih analitičkih metoda i instrumentacijskih pristupa koji mogu tačno ocijeniti promjene gutanja, hoda i rukopisa fokusirajući se na dinamičke interakcije između muskuloskeletalnih i drugih fizioloških sistema. U ovom predavanju, prezentirati će se neki od doprinosa koji se odnose na inženjerske i kliničke aspekte istraživanja. Na kraju, bit će prezentirani ciljevi budućeg istraživanja i strategija za njihovo ostvarivanje.

Dr. Ervin Sejdić je stekao zvanje B.E.Sc. i Ph.D. u elektrotehnici na Univerzitetu Western Ontario, London, Canada 2002. i 2008. Od 2008. do 2010., bio je postdoktorant na Univerzitetu Toronto uz istovremeni angažman na najvećoj kanadskoj dječjoj bolnici za rehabilitaciju (Bloorview Kids Rehab). Od 2010. do 2011., bio je istraživač na Harvard medicinskoj školi i medicinskom centru „Beth Israel Deaconess“. U februaru 2016., predsjednik Obama je imenovao Dr. Sejdića kao dobitnika predsjedničke nagrade „Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers“, a 2017., Dr. Sejdić je nagrađen sa nagradom „National Science Foundation CAREER“, što predstavlja najprestižniju nagradu za podršku aktivnostima razvoja karijere.

aktuelno.ba / UNTZ

 

Komentari

Komentara