Udruženje ‘Pipol’: Crveni tepih za djecu izliječenu od raka

Spread the love
Menprom

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od lekemije i drugih malignih bolesti „Pipol“ danas je realiziralo prvu u nizu planiranih aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka.

Reha Centar

Iz ovog udruženja podsjećaju da se u svijetu i u Bosni i Hercegovini 15. februar obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka.

Udruženje „Pipol“ i ove godine brojnim aktivnostima, u skladu s higijensko-epidemiološkom situacijom, obilježava ovaj značajan datum.

– Na dan ljubavi, 14. februara u Mejdanu, kroz prilagođeni individualni rad sa djecom izliječenom od raka i njihovim porodicama, u sklopu programa psihosocijalne podrške koji realizuje Udruženje „Pipol“, organizirana je šetnja crvenim tepihom i podjela poklona za mališane i mlade koji su pobijedili rak. Na crvenom tepihu, svako u svom terminu, pojavili su se pobjednici i pobjednice s područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dijela RS-a koji ostvaruju pravo liječenja na referentnom Kliničkom centru u Tuzli – navodi se u saopćenju.

U sklopu programa materijalne podrške porodicama djece izliječene od raka podijeljeni su paketi s osnovnim prehrambenim i higijensim artiklima, čime je Udruženje „Pipol“ nastavilo s pružanjem kontinuirane materijalne i psihosocijalne pomoći podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka i njihovim porodicama, posebno za vrijeme pandemije COVID-19.

– Pandemija COVID-19 nije nas spriječila da i ove godine brojnim, ali prilagođenim aktivnostima obilježimo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka. U skladu s higijensko-epidemiološkim mjerama, kroz indivdualni i prilagođeni rad sa korisnicima udruženja „PIPOL“, danas, na svjetski dan ljubavi, pružili smo podršku djeci izliječenoj od raka, pobjednicama i pobjednicima, koji su kao svjetski poznate zvijezde imali priliku da se pojave na crvenom tepihu, gdje su ih fotografisali profesionalni fotografi – izjavila je predsjednica Udruženja Amra Saračević.

Po njenim riječima, ovo je bila prva u nizu planiranih aktivnosti koje će biti implementirane do kraja februara. Poseban akcent podrške biti će usmjeren ka mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na intenzivnom bolničkom liječenju na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti, koje je prije četiri godine uz podršku Grada Tuzla, brojnih društveno-odgovornih kompanija i humanitaraca obnovilo udruženje „Pipol“.

U narednom periodu mobilni tim udruženja „Pipol“ upriličiti će posjete djeci i mladima koji se nalaze na kućnom liječenju i oporavku, koji će takođe biti obuhvaćeni programom materijalne i psihosocijalne pomoći  podrške.

– Zahvaljujemo brojnim ustanovama, institucijama, javnim preduzećima, društveno-odgovornim kompanijama i građanima širom BiH koji su kupovinom maskica sa simbolom Zlatne vrpce ljubavi i podrške pomogli nam da budemo podrška djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka – kazala je Saračević, saopćeno je iz udruženja „Pipol“.  

Komentari

Komentara