Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Spread the love
Menprom

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira pristigli su u Memorijalni centar Potočari, a većina učesnika iz različitih dijelova BiH trebala bi u Potočare stići u popodnevnim satima.

Reha Centar

Više od 5.000 učesnika jutros je krenulo iz Mravinjaca ka Memorijalnom centru Potočari, na posljednjoj etapi Marša mira, koji se održava u znak sjećanja na sve Srebreničane ubijene u ljeto 1995. godine.

Učesnici Marša mira su tokom tri dana prešli trasu koju su hodali Srebreničani u ljeto 1995. godine, tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Sa učesnicima Marša u Potočare su ušli i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

Upriličen im je doček, a ispred ulaza u Memorijalni centar postrojeni su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kao što je praksa i ranije bila na čelu kolone marša bili su najmlađi i Srebreničani koji su se uspjeli živi probiti na slobodnu teritoriju tim putem.

U poslijepodnevnim satima pristigli su i učesnici Ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, među kojima su bile i tri žene iz Švicarske.

Uskoro se očekuje i dolazak učesnika Biciklističkog maratona Mostar – Srebrenica, učesnika Biciklističkog maratona Goražde – Srebrenica, učesnika Maratona mira
Goražde – Žepa – Srebrenica, učesnika Maratona Tuzla – Srebrenica te učesnika Moto maratona.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari sutra će biti obavljeni dženaza i ukop još 71 žrtve genocida počinjenog na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u julu 1995. godine.

Inače, 13. po redu Marš mira Nezuk – Potočari 2017 i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici su prošli maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

 

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara

Posted In: