U Zvorniku i Tuzli će biti održani 18. Dani Hasana Kaimije

Spread the love
Rental Travel

SJEĆANJE NA VELIKOG ZVORNIČKOG PJESNIKA I ŠEJHA

Reha Centar

U Zvorniku i Tuzli će, od 7. do 13. juna 2021. godine, biti održana kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“. To je saopćeno u ponedjeljak 7. juna 2021. godine, na press konferenciji, održanoj u Turali-begovom vakufu u Tuzli. Kako je naglašeno, programski sadržaji 18. Dana Hasana Kaimije, bit će prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji, tako da će veliki jubilej, trideseta godišnjica od pokretanja ove manifestacije, proteći uz manje prisustvo javnosti. Organizacioni odbor Manifestacije, na čijem je čelu muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, donio je odluku o održavanju manifestacije Dani Hasana Kaimije 2021, iskazujući visoku spremnost da se svi programski sadržaji organizuju pod posebnim okolnostima. Zbog pandemije COVID 19, Dani Hasana Kaimije nisu održani 2020. godine.

-Prvi put Manifestacija je održana 1991. godine, ali je zbog Agresije na Bosnu i Hercegovinu došlo do određenog diskontuiteta. Međutim, kada su se Bošnjaci vratili u Zvornik i malo konsolidovali, pokrenuli smo manifestaciju i ona je danas neupitna. Nažalost, zbog objektivnih okolnosti, uzrokovanih pandemijom, manifestacija nije održana ni prošle godine, – kazao je Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora Manifestacije.

Značajno reducirani programski sadržaji ne bi trebali utjecati na ukupan kvalitet ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije, jer će neki događaji biti realizovani uz direktan TV prijenos, kako bi bili dostupni široj publici. U okviru Manifestacije, tradicionalno će biti dodijena Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“. Kako je saopćio dr. Sead-ef. Seljubac, ovogodišnji dobitnik Povelje je Salih-ef. Smajlović, alim, književnik i novinar:

-Uvažavajući ukupni doprinos, koji je svojim neumornim i predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali i našem društvu u cjelini, cijeneći njegovo nesebično zalaganje u očuvanju duhovnog identiteta i kulture Bošnjaka širom svijeta, kao i doprinos memorizaciji Genocida nad Bošnjacima, Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije 2021.” donio je odluku da ovogodišnju nagradu Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli Salih-ef. Smajloviću, kazao je dr. Seljubac.

Povelja za životno djelo i nagrada „Hasan Kaimija“, za najbolje objavljeno djelo u prethodnoj godini iz oblasti književnosti i znanosti, ustanovljene su 2005. godine, a dobitnici Povelje su: Nijaz Alispahić za 2005; hfz. Abdulah-ef. Budimlija za 2006; posthumno Hifzija-ef. Suljkić za 2007. godinu; Muhamed Filipović za 2008. godinu; Muhamed Huković za 2009. godinu; Ismet Smajlović za 2010. godinu; Omer Nakičević za 2011. godinu; Lamija Hadžiosmanović za 2012; hadži-hafiz Ismet-ef. Spahić za 2013. godinu; posthumno Mehmed-ef. Hafizović, za 2014. godinu; mr Muharem-ef. Omerdić za 2015. godinu; za 2016. godinu Meliha Terzić; dr Enes Pelidija za 2017. godinu i Muharem-ef. Hasanbegović za 2019. godinu.

Dr. Mirsad Kunić, predsjednik Žirija za dodjelu nagrade za najbolje djelo iz oblasti književnosti, saopćio je da je ovogodišnji rad Žirija bio specifičan, jer je birano najbolje djelo iz prethodne tri godine:

-Nagrada Hasan Kaimija, za najbolje djelo iz oblasti književnosti, dodjeljuje se bijenalno, međutim, zbog neodržavanja Manifestacije 2020. godine, u izbor su ušla djela koja su nastajala tokom prethodne tri godine. U uži izbor za nagradu Hasan Kaimija ušlo je pet djela: Almir Bašović „Četiri i po drame“, Enes Topalović „Sjeme u očima“, Fajko Kadrić „Udovičke zemlje“, Hadžem Hajdarević „Arabeske od vode“ i Safet Pozder „Snijeg u Damasku“, kazao je dr. Kunić.

Žiri će odabrati najuspjelije djelo, a nagrada „Hasan Kaimija“, bit će dodijeljena njegovom autoru u petak 11. juna 2021. godine, na centralnom događaju koji će biti upriličen na Kula Gradu, kod Zvornika. Za najbolju objavljenu knjigu do sada su nagrade dobili: Husein Hasković, Nedžad Ibrišimović, Isnam Taljić, Džemaludin Latić, Vedad Spahić, Enes Karić, Ćazim Hadžimejlić, Adnan Jahić, Zlatko Topčić, Aida Abadžić-Hodžić, Samedin Kadić, dr Adib Đozić, Refik Ličina, dr Halid Bulić i Damir Ovčina.

Nagrade će biti dodijeljene i za najuspjelije literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Kako je saopćeno na press konferenciji, u kategoriji osnovnih škola 1. mjesto osvojio je Tarik Šarić (OŠ „Lukavac Mjesto“, Lukavac), 2. mjesto Majda Redžić (OŠ „Mramor“ Tuzla), 3. mjesto Razim Osmanović (OŠ „Sveti Sava“ Zvornik); u kategoriji srednjih škola: 1. mjesto Lejla Alić (Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla), 2. mjesto Lamija Redžepagić (Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla) i 3. mjesto Lejla Huskanović (MSŠ Gračanica). Na čelu Žirija, za izbor najboljeg učeničkog literarnog rada bio je Munir Kahrimanović.

U ime Muftijstva tuzlanskog, organizatora Manifestacije Dani Hasana Kaimije, dr. Mensur-ef. Husić, naglasio je posebnu važnost održavanja manifestacije Dani Hasana Kaimije u čuvanju identiteta Bošnjaka Podrinja, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Dani Hasana Kaimije izrasli su u najznačajniju kulturno-vjersku manifestaciju Bošnjaka, koja se održava u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Ovim susretima kulturnih i vjerskih poslenika, već tri decenije se, na poseban način, čuva sjećanje na Hasana Kaimiju, velikog zvorničkog pjesnika i šejha, čije turbe se nalazi na Kula Gradu.

aktuelno.ba / BMG Bosanska medijska grupa

Komentari

Komentara