U Teatru kabare Tuzla u nedjelju 21. juna: Monodrama u izvedbi albanske glumice Rita Đeka

Menprom

Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!”autora Dario, Franca, Jacopo FO,  u režiji Merite Smaja, a koju izvodi albanska glumica Rita Đeka bit će održana u Teatru Kabare Tuzla u nedjelju, 21. juna sa početkom u 12.00 sati. Ulaz je slobodan.  Predstava se izvodi u okviru projekta “JA SAM ŽENA – pozorište za društvene promjene” implementiranog od strane organizacija Vive Žene, Zemlja djece u BiH, Budućnost, Gruaja tek Gruaja, Linja e Keshillimit per gra dhe vajza, dhe Streheza.

Reha Centar

Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!” dolazi u  sjajnoj interpretaciji profesionalne glumice teatra „Miđeni”, Rita Đeka, u režiji Merite Smaja. Monodrama počinje prvim seksualnim odnosom u univerzumu,  što je onaj između Adama i Eve, odnos koji je nastao  kao rezultat jednog osjećaja. Njih dvoje nisu poznavali jedno-drugo, nisu znali ništa jedno o drugom, oni nisu poznavali ni sebe. Zatim, monodrama dolazi iz usta jedne žene, koja objašnjava svaku fazu života, tako što započinje  rođenjem, upoznavanje sa muškim spolom, upoznavanje sa perverzijom,  upoznavanje sa ljubavlju, njenim  efektima, trudnoćom, abortusom, orgazmom, zahlađivanjem odnosa između muškarca i žene, što dovodi  do silovanja. Ovaj komad napisan od Franca Rama,  donose dvije žene kako bi pokazale da moramo poznavati vlastitu unutrašnjosti, kako bi bili u mogućnosti da se nosimo sa realnošću i  da se suočimo s njom.

PLAKAT

Projekat “JA SAM ŽENA – pozorište za društvene promjene” finansiran je i podržan od strane švicarske organizacije IAMANEH, kao i Švicarske agencije za razvoj i saradnju Sarajevo.

Kako ističu implementatori ovim projektom želi  se dati  doprinos osnaživanju ženske  percepcije sebe kao  ljudskog bića, sa pravom na  puna seksualna, reproduktivna i socijalna  prava u društvu gdje je prisutna diskriminacija istih na temlju spola.

Ciljevi projekata su podizanje svijesti u Albaniji i Bosni i Hercegovini  o slobodi i odbrani ženskih seksualnih i socijalnih prava i ženske cjelokupne dobrobiti, kao i osnaživanje  regionalnih partnerstva , te  doprinos razvoju  regionalnih kapaciteta suradnje partnerskih organizacija koje za cilj imaju  osnaživanje žena i djevojaka u regiji.

Program

Monodrama: „- Seks?- Hvala, čisto da probam“

Debata: „Ja sam žena i imam svoja prava“

Navedene aktivnosti bit će sprovedene u sljedećim gradovima:

–              20.06.2015 u 19:00           Sarajevo – Franjevački međunardno studentski centar

–              21.06.2015 u 12:00           Tuzla      –  Teatar Kabare, Hotel Tuzla

–              21.06.2015 u 20:00           Modriča

–              22.06.2015 u 18:00           Banja Luka – Mala sala narodnog pozorišta

–              23.06.2015 u 18:00            Zenica –  Bosansko narodno pozorište – Mala scena

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara