U Brčkom i Rahiću obilježena godišnjica 2 Korpusa Armije RBiH: Svi znamo da je Drugi Korpus bio najznačajniji u državi za odbranu od agresije

Spread the love
Menprom

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Brčkog položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Reha Centar

Usvojenim Programom aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Drugog Korpusa predstavnici Vlade Tuzlanskog Kantona danas su u isto vrijeme širom Bosne i Hercegovine na mezarjima i Spomen obilježjima šehidima i poginulim borcima položili cvijeće i odali počast.

“Svi znamo da je Drugi Korpus bio najznačajniji u državi za odbranu od agresije i da je dao najviše žrtava” rekao je Enes Gegić, ministar za boračka pitanja Vlade TK.

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio jedan od sedam najviših operativna jedinica u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 29. septembra 1992. godine. Sjedište korpusa bilo je u Tuzli a zona odgovornosti protezala se na 28 opština sjeveroistočne i i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

“Koordinacija je odlučna u tome da će kulturu sjećanja i suočavanja sa prošlošću kod naših građana podići na viši nivo. To je moguće obilježavanjem bitnih datuma, podsjećanjem na blisku istoriju i iznošenjem istine. Herojska vremena su za nas vrlo bitna a istina o njima treba da izađe na vidjelo. O prošlosti ne treba ćutati jer je ona zaista bila herojska i svijetla” zaključio je Avdija Banda, predsjednik Koordinacije boračkih Udruženja Brčko distrikta BiH.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara