Tuzlanski učenici osvojili 15 medalja na Dvanaestoj međunarodnoj olimpijedi naučnih projekata BOSEPO

Spread the love
Menprom

Na XII Međunarodnoj bh. naučnoj olimpijadi projekata BOSEPO 2021, koja je 19. i 20. februara održana u Sarajevu u organizaciji Richmond Park Education, učenici Richmond Park Međunarodne osnovne i srednje škole Tuzla ostvarili su izuzetne rezultate, osvojivši ukupno 4 zlatne, 5 srebrnih i 6 bronzanih medalja.

Reha Centar

 
Svoje projekte učenici su predstavili u nekoliko kategorija: energija, inžinjering i IT, zaštita okoliša i kratki film. Projekti iz svih navedenih kategorija pripremali su se uz mentorstvo profesora i nastavnika naših škola.
 
Ocjenjivački žiri koji su činili ugledni univerzitetski profesori i stručnjaci iz prakse nije imao nimalo lak zadatak. Morali su odabrati najbolje projekte od 136 projekata koji su prošli veoma zahtjevnu selekciju i stigli do finala ove olimpijade. 
 
Osim bosanskohercegovačkih osnovaca i srednjoškolaca iz Sarajeva, Bihaća, Zenice, Tuzle i Velike Kladuše, svojim projektima za medalje su konkurisali i učenici iz: Indonezije, Azerbejdžana, Tunisa, Meksika i drugih zemalja. 
 
Nagrađeni učenici Richmond Park Schools Tuzla na 12. BOSEPO olimpijadi po kategorijama su:
 
 
ENERGIJA:
– Enisa i Armin Kalfić, srebrna medalja;
 
 
INŽINJERING I IT: 
– Benjamin Ibrahimagić i Đulka Osmanović, srebrna medalja;
– Ensar Ćidić, bronzana medalja;
– Sara Avdić i Osman Fatušić, bronzana medalja;
– Edna Ćosić, bronzana medalja;
 
 
ZAŠTITA OKOLIŠA: 
– Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović, zlatna medalja;
– Maja Eljšan i Ema Avdagić, srebrna medalja;
 
 
KRATKI FILM: 
– Tarik Maljanović i Dženita Mujkanović, zlatna medalja;
– Ajla Ramić i Fatima Huskanović(učenica Behram begove medrese)- zlatna medalja;
– Vedran Selimović i Sarah Džaka, srebrna medalja;
– Aldin Saračević, bronzana medalja; 
 
 
ZAŠTITA OKOLIŠA (JUNIORI):
– Eldar Dizdarević, bronzana medalja;
 
 
KRATKI FILM (JUNIORI):
-Emina Umihanić i Adna Rizvanović, zlatna medalja;
– Alem Dautović i Omar Šarić, srebrna medalja;
– Semih Kačapor i Sami Bektašagić, bronzana medalja;
 
 
Osvajanjem medalja na BOSEPO naučnoj olimpijadi učenici su ostvarili pravo učešća na drugim međunarodnim takmičenjima koja će se održati tokom 2021. godine širom svijeta, kao što su: Genius olimpiada i I-Sweep takmičenja u SAD-u, Infomatrix u Rumuniji, Inespo u Holandiji i dr.
 
Bosanskohercegovačka olimpijada naučnih projekata BOSEPO je olimpijada u kojoj mogu učestvovati svi učenici od 10 do 19 godina, a koji pohađaju osnovne i srednje škole u Bosne i Hercegovini, ali i u državama širom svijeta. Cilj ovog takmičenja je promocija značaja i vrijednosti nauke i tehnologije, kroz koju učenici stiču zavidan nivo znanja u izradi naučnih radova, te istovremeno potiče talentovane mlade ljude da se počnu baviti naukom. Ovogdodišnja 12. BOSEPO olimpijada održana je u specifičnim okolnostima poštujući sve mjere epidemiološke mjere zaštite i preporuke nadležnih organa, vodeći računa o zdravlju svih učesnika.
 
aktuelno.ba

Komentari

Komentara