Tuzlanski kanton lider na polju energetske efikasnosti

Spread the love
Menprom

U prostorijama Kantnalne prvredne komore u Tuzli promovisana je Studija energetske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona. Studija je urađena na osnovu analize podataka prikupljnih od ukupno 378 javnih objekata na području našeg kantona.

Reha Centar

Ovim činom završena je jedna faza Sporazuma koji su u septembru 2013.godine potpisali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i UNDP, a čija je ukupna vrijednost 312.000 KM.

Studija na detaljan način prikazuje trenutno stanje i potrošnju ovih objekata s aspekta energetske efikasnosti, te količinu i smjer budućeg ulaganja kako bi se ovi objekti učinili ekološki prihvatljivim. Kako je istaknuto tokom prezentacije, implementacijom ove studije objekti bi zadovoljili zahtjeve i mogli bi bili smješteni u energetski prihvatljivu „C“ klasu, za razliku od trenutne „E“ klase koja podrazumijava rastrošne objekte.

„Realizacija ovog projekta za konačni cilj, ima smanjenje stakleničkih plinova i plinova koji izazivaju kisele kiše, smanjenje izdataka za energiju koji se plaćaju iz Budžet TK, a otvaraju se i mogućnosti novih zaposlenja“, istakao je ovom prilikom ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Nakon promocije Studija je uručena prisutnim predstavnicima ministarstava i općina Tuzlanskog kantona.

Ono što je još značajno istaći da ni državni ni entitetski nivoi nisu poduzeli značajne korake za razvijanje programa i strategija koje su tražene potpisanim sporazumima i ugovorima. S tim u vezi današnja prezentacija je pokazatelj da je Tuzlanski kanton lider na polju energetske efikasnosti u Federaciji BiH, a ova Studija će poslužiti kao dobar osnov za dalje aktivnosti u ovom pravcu.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara