Tuzlaci obilježili Dan nezavisnosti

Rental Travel

BiH je svoju nezavisnost proglasila 1. marta 1992. godine,, na referendumu na  koji je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%.

Reha Centar

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

DAN NEZAVISNOSTI BIH

 Ovaj dan se obilježava uglavnom u većem dijelu federacije Bosne i hercegovine a Tuzlaci su ga obilježili polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima na Slanojn Banji, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Tuzla.

DSC_0041 DSC_0036 DSC_0049

O značaju ovog datuma govorio je predsjedavajući OV Tuzla Jozo Nišandžić, koji je između ostalog istakao da je ovo dan koji treba njegovati i čuvati, te da će doći trenutak kada će se ovaj dan obilježavati na cijeloj teritoriji BiH.

DAN NEZAVISNOSTI BIH

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

DAN NEZAVISNOSTI BIH

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine je u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara