Tuzlaci napravili burek za Ginisa

Spread the love
Menprom

Na Trgu slobode danas gdje se pokušava oboriti Ginisov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svijetu okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Građani su mogli probati burek teži od 650 kg, sa 270 kg mesa i 1,5 km jufki. Osim toga, napravljeno je oko 1.500 porcija ćevapa.

Reha Centar

“Cilj ove manifestacije je da poručimo da samo kupovinom domaćih proizovda jačamo našu zemlju i vodimo je naprijed. Također, želimo još jednom pokazati i da su burek i ćevapi naše tradicionalno jelo kao i to da je burek samo sa mesom”, naglasio je Isović.

Na manifestaciji Burek za Guinnessa, poseban zadatak, prvo rezanje bureka imali su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić te pomoćnik gradonačelnika Tuzle Vedran Lakić.

“Posebna mi je čast da danas zajedno možemo prisustvovati obaranju Ginisovog rekorda najvećeg i najukusnijeg bureka na svijetu, iz Tuzle danas šaljemo nove poruke, mi jesmo najveći privredni potencijal Bosne i Hercegovine, ali želimo da pokažemo da smo i turistički  veoma značajani,”kazao je u svom obraćanju premijer Bego Gutić.

U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada “Zlatno zmajevo srce” koju su za svoje doprinose i podvige dobili Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, Enis Bešlagić te Vedad Ibišević.

Za kulturno-zabavni program su se pobrinula brojni umjetnici, KUD-ovi, sportska društva.

Za tri mjeseca će se znati je li današnji burek uspio ući u Ginisovu knjigu rekorda u koju nije ušao do sada najveći napravljeni burek u Ljubljani od 5, 5 metara.

FOTO GALERIJA

aktuelno.ba

Komentari

Komentara