Tuzla domaćin trodnevnom međunarodnom skupu „Može li biti Evrope bez multikulture“

Menprom

“Može li biti Evrope bez multikulture?”  naziv je međunarodnog skupa skupa koji se u Tuzli održava od 3.do 5.jula, a u okviru  Euromediterranea-a, međunarodne manifestacije, koja je okvir za dodjelu nagrade Alexander Langer, a ove godine se odvija od 2.do 11.jula u Bolzanu (Italija),te u Tuzli, Sarajevu, Srebrenici, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Tuzli.

Reha Centar

Da je bilo po volji Aleksandra Langera,sigurno se ne bi desio genocid u Srebrenici, niti ubistva mladih na Kapiji u Tuzli, niti mnoga druga proizašla iz pojave fašizma u Evropi iza 90.godine, istakao je gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović. Njegova misija je bila harmonija među razlikama, istakao je Imamović, te dodao da je ova konferencija posvećena multikulturalnosti i suživotu.

Može li biti Evrope bez multikulture Može li biti Evrope bez multikulture

Konferencija nosi isti naziv kao i konferencija koja je održana tokom opsade Tuzle, 1994. godine, koju je tada organizovao  “Verona Forum za mir i povjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije”, čiji je jedan od glavnih pokretača bio Aleksandar Langer, istakao je Predsjednik Foruma Građana Tuzla, Vehid Šehić.

Dodaje da su tada predstavnici civilnog društva iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije imali priliku da se okupe i diskutuju o prijedlozima rješenja za rat koji je bjesnio.

Može li biti Evrope bez multikulture Može li biti Evrope bez multikulture

Navodi  da ova velika međunarodna konferencija ima simboličnu vrijednost,jer se održava 20.godina nakon smrti velikog prijatelja Tuzle i BiH, Aleksandra Langera, 70.godina od pobjede nad fašizmom, 20 godina od najstrašnijeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi-a to je genocid u Srebrenici i 21.godinu nakon održavanja ove iste konferencije u Tuzli.

Može li biti Evrope bez multikulture Može li biti Evrope bez multikulture

Fondacija Alexander Langer odlučila je da obilježi 20 godina od smrti Aleksandra Langera u Tuzli, iz razloga, jer je Langer imao nevjerovatnu ljubav i trud prema Bosni, kao i dodjela nagrade koju Fondacija daje svake godine, a ove je dodijeljenja Udruženju Adopt Srebrenica, kazao je Fabio Levi, predstavnik Fondacije Alexander Langer.

Langer je bio jedan od osnivača pokreta Zelenih u Evropi osamdesetih godina, dodao je on, ističući da je bio i član Evropskog parlamenta od 1989.do 1995.godine, a borio se da se preuzme odgovornost i poprave ogromne štete,koje su nanijete nekontrolisanim ratovima.

Edi Rabini, predsjednik Fondacije Alexander Langer i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle danas su posadili drvo u znak sjećanja na Alexandera Langera na Trgu slobode u Tuzli.

Može li biti Evrope bez multikulture

Organizatori ovog skupa su Fondacija Alexander Langer, Udruženja Tuzlanska Amica i Foruma Građana Tuzla, a podršku su dali :Partija Zelenih u Evropskom Parlamentu Greens|EFA, Grad Tuzla, Općina Srebrenica i “Međunarodne mreže za Srebrenicu” koju čine općine Pokrajine Bolzano: Bolzano, Venezia, Pescara, Trieste, Penne i Caramanico Terme; EURAC Bolzano, AICCRE Abruzzo, Skupina 84 (TS), Udruženje Miladonnambiente, Baobab Pescara i Theater Merano.

Skup će se odvijati naredna tri dana u Hotelu Tuzla, Narodnom pozorištu, Međunarodnoj galeriji portreta, Ateljeu Ismet Mujezinović, te na ulicama grada Tuzla.

U okviru Konferencije u hotelu Tuzla  biće predstavljen život i rad Alexander Langera, kao i izložba fotografija iz arhiva Udruženja Adopt Srebrenica, te  slika Safeta Zeca, kao i drugi umjetnički sadržaji.

 Tekst: FENA

Foto: aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara