Tuzla domaćin škole ultrazvuka Ian Donald

Spread the love
Rental Travel

U Tuzli će 7. i 8. aprila 2017. godine biti održana Prva međunarodna škola ultrazvuka Ian Donald. Tim povodom danas je održana press konferencija, na kojoj je najavljen program Škole. Kako je istakla direktorica Ian Donal škole ultrazvuka u Tuzli, doktorica Suada Tinjić predstojeći skup je koncipiran kao međunarodna naučna konferencija, na kojoj će biti prezentovan 21 naučni rad.

Reha Centar

Na Prvoj školi ultrazvuka Ian Donald u Tuzli ugledni svjetski tručnjaci, iz oblasti ginekologije i perinatologije, govorit će o različitim aspektima korištenja ultrazvuka u medicini i novim dostignućima u toj oblasti. Okvirna tema skupa je „Ultrazvuk i fetalne malformacije“. Između ostalog, bit će riječi o posljednjim rezultatima primjene 3 i 4 D ultrazvuka u prvom trimestru trudnoće, o poboljšanjima u dijagnozi fetalnih sindroma sa 3 i 4D ultrazvukom, o tome kako pristupiti ultrazvuku u neonatologiji i drugim zanimljivim  i aktuelnim temama. Predavači su profesori Asim Kurjak, Eberhard Merz, Cihat Sen, Vincenzo D'Addario, Panos Antsaklis, Aleksandar Ljubić, Lara Spalldi Barišić, Milan Stanojević, Zlatan Fatušić, Fahrija Skokić, Jadranka Dizdarević i doktori Taib Delić, Selma Porović i Suada Tinjić.

“Želimo ovim skupom dati doprinos  razvoju i primjeni novih saznanja u medicini upotrebom ultrazvuka. Uvjereni smo da to medicinski stručnjaci mogu postići zajedničkim radom, razmjenom znanja i iskustava, te uzajamnom podrškom” – istakla je Dr. Tinjić.

Podsjetila je da je Škola ultrazvuka „Ian Donald” osnovana 1981. godine, u Dubrovniku, kako bi ljekarima, koji svakodnevno u praksi primjenjuju ultrazvuk, dala mogućnost da svoje znanje iz oblasti ginekologije i akušerstva prošire u skladu sa najnovijim naučnim i praktičnim dostignućima u svijetu.  Ime je dobila po Ianu Donaldu, škotskom ljekaru, pioniru ultrazvuka u akušerstvu. Danas je škola registrovana u više od 100 zemalja svijeta. Tuzla je u ovu veliku porodicu ušla prošle godine, kao 103. članica, a tokom proteklih mjeseci trajale su pripreme za organizaciju prvog skupa u Tuzli.

Doktorica Asja Muratović danas je istakla da su se organizatori odlučili da za 10 mladih ljekara obezbijede besplatne kotizacije za učešće na ovom skupu, te naglasili da će sva predavanja biti otvorena za javnost i da im mogu prisustvovati besplatno i oni ljekari koji nisu učesnici Škole.

Prva Škola ultrazvuka Ian Donald u Tuzli bit će svečano otvorena u petak 7. aprila, u 9 sati. Skup će biti održan u Hotelu Mellain.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara