Tuzla domaćin prvog noćnog polumaratona

Spread the love
Rental Travel

 Tuzla će biti domaćin prvog noćnog polumaratona, koji organizuje Atletsko rekreativni klub „Rekreativci“ Tuzla. Trka duga 21 kilometar i 100 metara će biti održana 15. jula, sa početkom u 21:00h.

Reha Centar

 Ovo je prvi polumaraton, u Bosni i Hercegovini i široj regiji, koji će se trčati u noćnom terminom, a učestvovati će preko 600 trkača. „U najvećem broju, na 1. tuzlanski noćni polumaraton dolaze trkači iz svih krajeva BiH, ali smo dobili prijave i od učesnika koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ali i Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke i Kipra“, a nazvučnija imena su  Lucija Kimani, bosanskohercegovačka Kenijka, koja je nekoliko puta učestvovala na olimpijskim igrama i svjetskom prvenstvu u atletici te Mladen Stevanović najbolji maratonac u BiH u 2017. godini, Alija Imamović, reprezentativac BiH u atletici, Zdravko Mišović, pobjednik dubrovačkog polumaratona i mnogi drugi“, riječi su Edina Hurića, direktora 1. noćnog polumaratona.

Start trke, koja se trči pod sloganom „Pokaži da možeš“ je planiran na kompleksu slanih jezera, na Panonskim jezerima, kod slapova. Dionica prolazi zapadnim dijelom Grada, a nakon toga prolazi kroz centar, kroz istorijsku jezgru Tuzle, pored mosta sa kipovima i Narodnog pozorišta, kroz Aleju, pored stare pivnice i sojeničkog naselja, da bi u konačnici stiglni na cilj, pored stare Muzičke škole na Panonska jezera.

Pored polumaratona, a s ciljem uključivanja onih koji se još ne usude istrčati dionicu dugu 21,1 kilometar, biti će upriličena i FunRun trka, duga 5 kilometara. Trka je besplatna a organizuje se s ciljem motiviranja građanstva za bavljenjem rekreativnog sporta te preuzimanje brige o vlastitom zdravlju. Za sve učesnike ove trke osigurane su majice naših sponzora te startni broj.

Učesnike polumaratona očekuju jedinstvene finišerske medalje, dry fit majica, startni broj sa čipom te poklon paketi sponzora. Nagrade za troje najbržih u muškoj i troje najbržih u ženskoj kategoriji, osigurao je Sport Vision. A bit će dodjeljena i nagrada za najbržeg tuzlaka/nku.

„Ova trka ne bi bila moguća bez velike pomoći i podrške sponzora. Iako smo sa realizacijom projekta, s aspekta sponzora krenuli veoma kasno ipak smo naišli na razumjevanje vodećih ljudi u Gradu Tuzla i Vladi Tuzlanskog kantona, ali i kod javnih i privatnih preduzeća koji su nam svako u svojoj mogućnosti izašli u susret. Naravno svima smo zahvalni jer u današnje vrijeme izdvojili su novac da bi Tuzla imala jedan ovakav događaj“, naglasio je Suad Suljić, predsjednik ARK „Rekreativci“ Tuzla.

Svi takmičari će po završetku utrke moći uživati u koncertnom dijelu međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, a te večeri nastupiti će grupe Van Gogh (BG), Sopotproject (BL), No rules, Sassja, Raggulation i Untold iz Tuzle.

Organizacijom prvog noćnog polumaratona namjera organizatora je omasoviti rekreativni sport u gradu Tuzla, promovisati potencijale Grada Tuzla ali i ukazati na zdrav načina života.

aktuelno.ba

 

 

 

 

Komentari

Komentara