Turska: Izborni pobjednik Erdogan dobio veće ovlasti

Spread the love
Rental Travel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izišao je kao pobjednik u ponedjeljak u svojem najvećem izbornom izazovu u desetljeću i po, što mu omogućuje velike izvršne ovlasti koje je dugo tražio te mu osigurava vladavinu u naciji od 81 milion stanovnika najmanje do 2023. godine, prenosi tportal.

Reha Centar

Najpopularniji vođa ali i vođa koji je zemlju najviše podijelio u modernoj turskoj povijesti, Erdogan je obećao da neće odustati od svoje nakane da transformira Tursku, duboko polariziranu državu koja je istodobno i članica NATO-a i barem nominalno kandidat za priključenje Europskoj uniji.

Erdogan, 64, i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) u nedjelju su pobijedili na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, nadvladavši oživljenu oporbu koja je proteklih sedmica postigla značajan napredak i izgledala je sposobno za preokret.

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto.

Oporba je kasno u nedjelju priopćila da se još prerano da prizna poraz. Glavni oporbeni kandidat, borbeni bivši učitelj Muharem Ince, osvojio je gotovo 31 posto.

Erdogan je opetovano nazvao svoje neprijatelje neprijateljima demokratije koristeći se nacionalističkim osjećajima koji su se pojačali nakon neuspješog puča 2016.

“Nećemo se zaustaviti sve dok Turska – koju smo spasili od urotnika, pučista i političkih i gospodarskih neprijatelja, uličnih bandi i terorističkih organizacija – ne bude među vodećih 10 gospodarstava u svijetu”, rekao je u nedjelju Erdogan.

 

Komentari

Komentara