Turistička razglednica TK: Gračaničke Terme, izvor zdravlja

Spread the love
Menprom

Vrijeme u kojem živimo je jako turbulentno, neizvjesno i pomalo, narodski rečeno napeto. Svakodnevni stres na poslu izazvan brojnim nedaćama vremena i stalni pritisak kako se nešto „mora uraditi“, dodatno otežavaju život.

Reha Centar

Ni mi nismo pošteđeni tih stereotipa pa vrlo često potražimo savjet prijatelja gdje bi se moglo malo opustiti i odmoriti.

Na jednu takvu preporuku posjetili smo Terme u Gračanici. Noć prije, Gračanicu je pogodilo olujno nevrijeme koje je i na bazenima napravilo veliku štetu, no ne znajući za taj podatak, dan kasnije smo krenuli na bazene.

Nismo dobili saglasnost da napravimo nekoliko fotografija, s razlogom, jer su nam ljubazni domaćini rekli da se šteta i tokom dana sanira te kako će Terme već od sutra biti ponovo u punom sjaju, onakvom kakvom su bile i prije, a nije tajna da ovo mjesto rado posjećuje na hiljade kupača iz Gračanice i okolnih gradova. S razlogom…

Proveli smo skoro cijeli dan na bazenima i moramo priznati da smo imali pravu relax terapiju za malo novca. Zanimao nas je istorijat bazena, vode, okoline pa smo našli i ove podatke.

Prvi historijski podaci o korištenju mineralnih voda u Gračanici datiraju iz 1824. godine, a ovo područje, koje se nalazi nedaleko od puta Tuzla – Doboj, početkom 19. stoljeća privuklo je istraživače geologe. Hidrogeološka istraživanja i istražna bušenja tokom 1980-ih godina dokazala su veliki hidrotermalni potencijal.

Gračaničke Terme poznate su po svojoj termomineralnoj banji. Temperatura vode na izvoru je 37 stepeni, dok je u bazenima, ovisno o njihovoj veličini, u jednom 26, u drugom 22. Također u okviru kompleksa tu je i najmanji, zatvoreni bazen, u kojem je temperatura vode 28 stepeni.

Medicinska istraživanja dokazala su da se zdravlje kupača poboljšava nakon plivanja u bazenima s ljekovitom termomineralnom vodom, a interes za ovo mjesto postoji već ‘dugi niz godina’.

Na Termama su zastupljeni različiti sadržaji za djecu i odrasle, poput dječijeg igrališta, terena za odbojku, restorana i sobe za masažu. Naime, dokazano je na osnovu karakterističnog sastava i bakteriološke ispravnosti termomineralna voda pomaže pacijentima sa koštanim prelomima, nakon operacija kostiju, kod deformacija kičmenog stuba, te degenerativnih reumatskih, neuroloških i kožnih oboljenja, zatim posttraumatskih stanja, pojačava biligenezu izazivajući holeretičke efekte, smanjujući šećer u krvi, paralize, oboljenja jetre, žuči i žučnih kanala i drugih oboljenja. Termomineralna voda Terme djeluje i antiinflamotorno kod ginekoloških oboljenja, zatim kožnih oboljenja – ekcema, dermatitisa i psorijaze.

Ljekovitost vodonik-sulfida te hidrostatski pritisak i potisak, te prisustvo plina Co2 su najvažniji terapijski činioci nakon povreda, reumatskih oboljenja.

Ljekovita voda ima temperaturu od 36 do 38 stepeni Celzijusa i po balneološkoj klasifikaciji pripada kategoriji : kalcijum-natrijum-magnezijum- hidrokarbonatnim, fluoridnim, sulfidnim termomineralnim vodama.

S naše strane, na kraju, topla preporuka da posjetite Terme i ako ništa kući će te se vratiti lakši i odmorniji, baš kao i mi.

Projekat podržan od strane Turističke zajednice TK

 

Komentari

Komentara