Trump protiv svih: Blokirao klimatski sporazum i izborio kompromis o trgovini

Spread the love
Menprom

Samit lidera sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta završen je bez jedinstva oko klimatskog sporazuma.

Reha Centar

Razlog je što administracija Donalda Trumpa planira uzeti još vremena kako bi odlučila da li Sjedinjene Američke Države ostaju pri klimatskom dogovoru iz Pariza.

Ostali šest sila iz G7, složile su se da se pridržavaju prethodnoj posvećenosti implementacije pariškog dogovora koji bi trebao obuzdati stakleničke plinove u borbi protiv klimatskih promjena. Konačna izjava nakon samita G7 izražava razumijevanje za proces revizije od SAD-a.

Lideri G7, također, su sklopili kompromisni dogovor kako bi prihvatili Trumpov stav o trgovini. Zadržali su zabranu protekcionizma iz prethodnih G7 izjava, ali je u subotnju izjavu uključeno da će “čvrsto stajati protiv svih vidova nepoštene trgovine”.

Klima i trgovina bile su ključne i najosjetljivije teme dvodnevnog samita u Taormini na Siciliji. Međutim, lideri su pronašli dogovor o drugim stvarima, kao što su podrška tješnjoj saradnji u borbi protiv terorizma, posebno nakon napada u ponedjeljak pred kraj koncerta u Manchesteru, kada je poginulo 22 ljudi.

G7 je savjetodavni forum sedam industrijski najjačih zemalja svijeta: SAD-a, Japana, Kanade, Velike Britanije, Njemčke, Italije i Francuske.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara