Transformacija i unaprjeđenje rada Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Spread the love
Menprom

Buduće aktivnosti, projekti i oblici saradnje u procesu reforme zaštite djece bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja bile su teme današnjem sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Zorana Jovanovića sa generalnim direktorom organizacije „Hope and Homes for Children“ (HHC) Markom Wadingtonom.

Reha Centar

Uz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, HHC je jedan od partnera na projektu transformacije ove javne ustanove u niz novih usluga koje će podržavati odrastanje djece u porodicama. Ovim projektom humana misija, koju Dom obavlja već 50 godina, treba biti unaprijeđena, a sve s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge i podrške u odrastanju, odgoju i socijalizaciji djece bez roditeljskog staranja.

Kako su istakli iz HHC-a u ovom procesu, transformacije skrbi o djeci bez roditeljskog staranja, Tuzlanski kanton je lider u regionu i primjer na koji se mogu ugledati u drugim kantonima u Federaciji BiH.

„HHC je zahvalan za dosadašnji angažman Vlade Tuzlanskog kantona i iskazanu podršku reformi u ovoj oblasti. S tim u vezi, ovih dana Bosnu i Hercegovinu će posjetiti značajan investitor, zainteresiran za ulaganje i pomoć u ovoj oblasti, a današnje riječi i iskazana spremnost, ohrabrenje su da se njegovo interesovanje usmjeri prema Tuzli, gdje je do sada i zabilježen najznačajniji napredak“, rekao je direktor Wadington.

„Vlada je u proteklom periodu podržavala ovaj projekat jer smatramo da on donosi mnogo kvalitetniju brigu i korist djeci, korisnicima ovih centara. Obzirom na zadovoljstvo dosadašnjim tokom reforme, Vlada će i u narednom periodu podržavati realizaciju cjelokupnog projekta“ rekao je premijer Gutić.

Shodno današnjem razgovoru u narednim danima će biti pripremljen i sporazum o budućoj saradnji kojim će se propisati odgovornosti i obaveze svih strana za realizaciju projekta.

Na kraju sastanka istaknuto je i da je HHC u Bosni i Hercegovini prisutan već 24 godine i da imaju želju i volju da i dalje pružaju podršku i pomoć ovom i sličnim projektima.

aktuelno.ba / Vlada TK

 

 

 

Komentari

Komentara