Svečanom akademijom obilježena godišnjica Univerziteta u Tuzli

Spread the love
Rental Travel

Svečanoj akademiji kojom je obilježeno 40 godina rada i postojanja Univerziteta u Tuzli prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa delegacijom Vlade TK.

Reha Centar

UNIVERZITET

Govoreći u ime osnivača, Vlade Tuzlanskog kantona, o značaju i razvoju Univerziteta u Tuzli pred prepunom salom Pozorišta u Tuzli premijer Gutić je istaknuo da je u ovih 40 godina Univerzitet izgradio dobre temelje i stabilnu osnovu da se uhvati u koštac sa svim izazovima koje moderno društvo stavlja pred visoko obrazovanje.

„U budućim akademskim godinama više pažnje moramo posvetiti upisnoj politici i harmonizirati je sa potrebama privrednih subjekata i uopšte, tržištem rada u našem okruženju”, kazao je ovom prilikom premijer Gutić naglašavajući da je „pored upisne politike potrebno savremenom tržištu rada prilagoditi i cjelokupan obrazovni proces”.

„Univerzitet je dao nemjerljiv doprinos burnom industrijskom razvoju 1970-ih i 1980-ih godina, a ono što baštinimo uz geografske, kulturne i privredne prednosti, pretpostavka su da će Univerzitet u Tuzli u narednom periodu ostati lider u visokom obrazovanju na ovim prostorima˝, rekao je je prof. dr. Samir Nurić, rektor Univerziteta u Tuzli.

Čestitajući jubilej studentima i uposlenicima Univerziteta ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zlatan Muratović govorio je o budućim projektima i saradnji s Univerzitetom. „U ovoj godini Vlada je uložila pola miliona KM u rekonstrukciju objekata u kampusu, a također u planu imamo da sa Turskom agencijom za koordinaciju i saradnju rekonstruiramo još jedan objekt u kampusu”, rekao je ministar Muratović.

Ovom je prilikom istaknut i presudan utjecaj Univerziteta na razvoj čitavog regiona, u svim društvenim aspektima, te je emitiran dokumentarni film Akademije dramskih umjetnosti „40 godina Univerziteta u Tuzli”.

UNIVERZITET

U okviru svečanosti promovirani su najbolji studenti dobitnici “Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli” te uručena i posebna priznanja profesorima koji su u protekloj godini izabrani u trajno zvanje – redovni profesor. Zaslužnim pojedincima i kolektivima društvene zajednice, Univerziteta u Tuzli i drugim univerzitetima u inostranstvu čiji su predstavnici prisustvovali današnjoj svečanosti dodijeljene su povelje, plakete i zahvalnice.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara