Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Republike Italije u BiH

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi, sa saradnicima, sastali su se u srijedu, 27.9., u Gradskoj upravi Tuzla.

Reha Centar

“Vi znate da mi imamo višedecenijske prijateljske odnose sa Republikom Italijom. U toku rata imali smo veliko razumijevanje i značajnu pomoć upućenu našim građanima. Sjetimo se koliko je mladih i djece, zahvaljujući podršci, najviše Bolonje, spašeno, kada su u pitanju skupocjena liječenja. Italija je posljednja uvela vize za građane BiH, kada je EU zahtijevala da se to uradi. Imamo niz dobrih praksi u saradnji sa prijateljima iz Italije, tu je bratski grad Bolonja, bratska Provincija Ravena, počasni građani Tuzle su bivši gradonačelnik Bolonje, Valter Vitali, humanitarka Lala Golfareli, te bivši predsjednik Provincije Ravena Frančesko Đangrandi, koga svi u Tuzli dobro poznaju. Imamo i dobru saradnju sa nevladinim sektorom, dosta italijanskih nevladinih organizacija sarađuju sa lokalnim organizacijama i prisutni su u Tuzli.

Mi imamo nekoliko stotina građana italijanskog porijekla, od kojih više od stotinu ima italijansko državljanstvo, naše veze su jake i tradicionalne. Značajna je i privredna saradnja, imamo trgovinsku razmjenu oko milijardu i pol eura godišnje i to nam je jako važno. Često spominjem tadašnjeg predsjednika Italije, Romana Prodija, koji je, kada je bio u pitanju jednog dvanaestogodišnjeg dječaka iz Tuzle, poslao predsjednički avion po njega, kako bi se blagovremeno, i sa što manje procedura, na liječenje u Bolonju prevezao ovaj dječak, njegov brat, donor koštane srži i majka. Taj dječak danas završava studij informatike. To su pravi primjeri prijateljstva.

Toliko naše djece ide u Italiju, sjetite se 150 djece, koji su se obučili za konobare i kuhare, pa su išli iz sezone u sezonu, od početka maja do konca septembra, tamo učili jezik i stekli zanate, sada su zaposleni po restoranima u BiH ali i širom Evrope. Naučili su zanat u Riminiju, Raveni, Ćerviji i eksluzivnim italijanskim hotelima i restoranima, a znamo šta su danas italijanska kuhinja i turizam u svijetu. Razgovarali smo, moja saradnica, Svjetlana Kakeš i ja sa ambadsadorom i njegovim saradnicima i o budućim projektima. Dobio sam danas nekoliko sjajnih ideja od strane ambasadora naše prijateljske Italije. I optimističan sam da ćemo nastaviti naše zajedničke projekte, ne samo u Tuzli nego u BiH, sa našom omiljenom Italijom” izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Između ostalog istaknuto je da se pored ekonomske, posebna pažnja treba posvetiti saradnji na polju razvoja i očuvanja kulturne saradnje.

“Vrlo sam zadovoljan što sam danas u Tuzli i drago mi je da sam upoznao gradonačelnika Tuzle. Ranije sam posjetio BIT centar i Ekonomski fakultet, a večeras imamo i nastup baletne skupine Motus Danza. Drago mi je da je Tuzla tako živ grad, da je puna kulturnih događaja i inicijativa. Vrlo sam sretan da ovdje postoji duboka i dugotrajna saradnja između Tuzle i Italije. Naša je namjera da produbimo odnose te saradnje i proširimo je, kako bi doveli nove investitore koji bi mogli da ponude mogućnosti za mlade iz Tuzle i da radimo na planiranju neke nove saradnje. Prva namjera nam je da radimo u domeni kulture, jer ako već postoje dobri prijateljski odnosi i saradnja, ako se razumijemo, onda će se sve ostale stvari u ekonomiji i politici lakše riješavati”, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka, ambasador Republike Italije u BiH, Nicola Minasi.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara