Super-vulkan prijeti da uništi čovječanstvo

Rental Travel

Naučnici su analizirali istopljene stijene unutar skrivenog super-vulkana ispod Nacionalnog parka Jeloustoun i otkrili da bi moglo da dođe do njegove erupcije bez spoljnih okidača i uticaja.

Reha Centar

Erupcija super-vulkana koja je stotinama puta moćnija od konvencionalnih vulkana – sa potencijalom da zbriše civilizaciju kakvu poznajemo danas, je znatno stvarnija nego što se do sada mislilo.

Analiza istopljenih stijena unutar skrivenog vulkana u Nacionalnom parku Jeloustoun pokazala je da je erupcija moguća bez postojanja spoljnjih okidača.

Naučnici su do sada vjerovali da je mnogim super-vulkanskim erupcijama potreban zemljotres kako bi se Zemljina kora otvorila i dozvolila magmi da pobjegne. Međutim, istraživači sada tvrde da to može da se desi i kao rezultat nagomilanog pritiska.

Super-vulkani predstavljaju drugi globalni kataklizmički rizik, odmah nakon udara asteroida i u prošlosti su bili odgovorni za masovna istrebljenja, dugoročne klimatske promjene i „vulkanske zime“ izazvane vulkanskim pepelom koji blokira sunčevu svjetlost.

Posljednja ovakva poznata erupcija desila se prije 70.000 godina na mjestu današnjeg jezera Toba na Sumatri. Erupcija je izazvala vulkansku zimu koja je blokirala sunčevu svjetlost na 6 do 8 godina što je rezultovalo periodom globalnog zahlađenja koje je trajalo hiljadama godina. (b92)

Komentari

Komentara