Stvarajmo nove prilike: ‘Evropska noć istraživača 2019’ održana u Tuzli

Tuzla je sinoć bila dio porodice više od 370 evropskih gradova koji su slavili nauku. “Evropska noć istraživača 2019” koja je svojevrstan sajam nauke i istraživanja pod pokroviteljstvom Evropske Unije održana je i u devet bosansko-hercehovačkih gradova, među kojima je i Tuzla u kojoj se ova manifestacija organizije drugu godinu zaredom.

U kampusu Richmond Park International School Tuzla okupio se veliki broj posjetilaca, koji ovaj događaj smatraju festivalom nauke i istraživanja.

Brojni osnovci, srednjoškolci i studenti imali su priliku predstaviti svoje, ali i upoznati se sa projektima drugih kolega i obrazovnih ustanova. Uz slogan “Let’s STEAM: Stvarajmo nove prilike” održane su interaktivne radionice, nagradne igre, kvizovi i drugi edukativno-zabavni sadržaji.

Direktor Richmond Park Schools Sadmir Delić izjavio je da se tom manifestacijom, koja se u Tuzlanskom kantonu održava drugu godinu zaredom, kod mladih pokušava pobuditi interes za nauku i istraživački rad.

Dodao je da su organizovali tri segmenta manifestacije: Takmičenje za srednjoškolske projekte u izradi najboljeg naučno-istraživačkog rada, Kviz o kulturnoistorijskom naslijeđu EU za učenike osnovnih škola, te Sajam nauke i tehnologije.

– Na sajmu nauke i tehnologije su učestvovale brojne obrazovne ustanove iz BiH koje su predstavile svoje djelovanje – istakao je Delić.

U Evropskoj noći istraživača učestvovali su srednjoškolci i osnovci iz Tuzlanskog kantona. Takođe Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija Empirica Tuzla, Turistička zajednica Tuzla, Tuzlanski vatrogasci…

Ovu jedinstvenu manifestaciju u Evropi podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla.

Predsjedavajući gradskog Vijeća Tuzla Aleksandar Vujadinović u svom obraćanju je kazao: ”Ovo budućnost naše zemlje i mislim da podržavanje ovakvih manifestacija treba da udahne neku pozitivnu energiju ovim mladim ljudima”.

Podršku resornog ministarstva je izrazio i manifestaciju otvorio Elmir Tukić, stručni savjetnik za obrazovanje, kazavši: ”Ovo je dobar primjer kako treba raditi, promovisati i afirmisati znanje i nauku.”

Evropska noć istraživača održava se uz podršku Evropske Unije u više od 370 gradova širom Evrope posljednjeg petka u septembru. Organizatori su izrazili zadovoljsvo interesom građana za ovu manifestaciju kojom se nastoji probuditi interes za nauku i istraživački rad.

Osim u Tuzli događaj je ljubitelje nauke okupio i u Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Sarajevu, Zenici, Konjicu i Brčkom, s ciljem povećanja svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, davanja podrške istraživačima i promociji dostignuća domaćih naučnika.

Realizacija Projekta “Evropska noć istraživača” počela je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, a aktivnosti u okviru ovog projekta organiziraju se posljednjeg petka u septembru. Prošle godine ”Evropska noć istraživača” održana je u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo 2.200 istraživača i više od million posjetilaca.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara