Srušio se dio zgrade bivšeg DTV “Partizan”

Spread the love
Menprom

Dio zgrade nekadašnjeg Društva za tjelesno vaspitanje „Partizan“ u tuzlanskom naselju Kreka srušio se danas usljed dotrajalosti. Nema nastradalih.

Reha Centar

Po riječima mještana, prava je sreća da niko nije nastradao, jer se srušio dio objekta uz prometnu cestu kojom svakodnevno prolazi veliki broj građana i učenika.

Zgrada koja je izgrađena u vrijeme Austrougarske monarhije bila je epicentar sportskog i društvenog života ovog dijela Tuzle.

Objekt je bio u funkciji sve do 1995. godine, kada je naredbom Sekretarijata za narodnu odbranu općine Tuzla izuzeta za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći.

Iako je po prestanku ratnih djejstava, i nakon napuštanja privremenih korisnika, zgrada u skladu sa spomenutom naredbom trebala biti obnovljena i vraćena mještanima Kreke, to nikada nije urađeno.

Prije dvije godine Udruženje građana „Kreka“, koje neprekidno djeluje 40 godina, tražilo je i od Općinskog vijeća Tuzla dobilo jednoglasnu podršku za inicijativu o adaptaciji zgrade i pretvaranju u muzej, dom za sport i društvene aktivnosti, ambulantu i druge sadržaje, ali u praksi se nije uradilo ništa.

Stručnjaci tvrde da je zgrada vrijedan objekt iz oblasti kulturno-povijesnog naslijeđa i to nulte kategorije, ali to do onih koji odlučuju o ulaganju novca nije došlo.

DTV “Partizan” Kreka u prijeratnom razdoblju dobitnik je najviših priznanja bivše zajedničke države za razvoj i afirmaciju fizičke kulture i sporta i kotiralo je kao jedno od najmasovnijih. Odavde su potekli brojni bh. vrhunski gimnastičari, košarkaši, rukometaši, atletičari, stonoteniseri i drugi sportisti i reprezentativci.

Unatoč svemu, apeli stanovnika Kreke da se dom renovira i vrati građanima na korišćenje nisu urodili plodom, a današnjim rušenjem potpuno je dovedena u pitanje njihova želja da ponovo imaju na raspolaganje kompleks sportskih terena i zgradu za društvene potrebe.

Mnogi Tuzlaci vijest o rušenju zgrade dočekali su sa žaljenjem i nostalgijom, a stariji Krečani plačući su razgledali ruševinu.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara