Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan mira

Spread the love
Rental Travel

Širom svijeta 21. septembar se obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine, ovaj datum određen je za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Reha Centar

Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština UN-a 1981. godine, a cilj je da omogući svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.

Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome šta bi trebao predstavljati, zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

Njegov je glavni motiv nenasilje i mir u globalnom, političkom i vojnom smislu. Možda posebno simbolično da njegovo obilježavanje ove godine pada poslije teških poruka na zasjedanju Ujedinjenih naroda, koje su uglavnom govorile o terorizmu, nuklearnim prijetnjama i trendu naoružavanja.

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se “Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše “Dug život apsolutnom svjetskom miru”.

BHRT

 

Komentari

Komentara