Sevdalinka je vrijednost koju moramo njegovati

Spread the love
Menprom

Povod današnje posjete predstavnika „Udruženja muzičkih umjetnika“ Tuzla, Rašida Milkunića, Ramize Milkunić i Dejana Milkunića Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona jeste Inicijativa ovog Udruženja podnesena Državnoj komisiji BiH za saradnju sa UNESCO-om za nominaciju sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, te predstojeći Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“.

Reha Centar

Predsjednica Udruženja, gospođa Ramiza Milkunić, istaknula je da sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Težnja i osnovni cilj Udruženja jeste raditi na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje originalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

Dugi niz godina članovi Udruženja baštine i njeguju sevdalinku u izvornom obliku, kroz svoje programe i javne nastupe, a posljednjih devet godina i organizovanjem Festivala sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“.

Gospodin Rašid Milkunić je kazao da su uspješnom realizacijom dosadašnjih  osam festivala, ostvarili svoj prvobitni cilj i skrenuli pažnju javnosti na značaj sevdalinke kao našeg nematerijalnog kulturnog blaga. Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko osamdeset vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, kao i prateći orkestar kojeg čine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke, pod rukovodstvom profesora harmonike Dejana Milkunića.

Uz pomoć mnogih sakupljača autentične sevdalinke, koju posebno njeguje, Udruženje trenutno ima na repertoaru nekoliko stotina sevdalinki sa naših prostora, koje žele sačuvati i zaštititi, te učiniti da budu upisane na listu svjetske kulturne baštine.

Sevdalinka je brend Bosne i Hercegovine, proizvod koji moramo njegovati i čuvati, kojim se trebamo ponositi i kojeg moramo promovisati i van granice naše zemlje, istaknuo je ministar Mirsad Gluhić tokom razgovara sa gostima. Podrška Ministarstva resorno nadležnog za turizam, u pogledu dalje promocije ovog turističkog potencijala, kao i podrška Turističke zajednice Tuzlanskog kantona na projektu Festival sevdalinke, ali i na drugim projektima koji će doprinijeti očuvanju našeg bosanskohercegovačkog blaga zvanog sevdalinka neće izostati. Kao ideja, pomenuta je i mogućnost da se neki od narednih Festivala sevdalinke organizuju i na području drugih opština, izvan grada Tuzla, kako bismo uz promociju sevdalinke, ujedno promovisali i turističke potencijale našeg Kantona.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK

aktuelno.ba

Komentari

Komentara