Šesta konferencija o informacionoj bezbjednosti Infosec 2016. održana u Tesliću

Spread the love
Menprom

Bezbjednost informacija, jedan od ključnih faktora za zaštitu cjelokupne privrede svakog društva,  konstantno je na meti cyber terorizma koji ne poznaje ni geografske ni državne granice 

Reha Centar

Adekvatnom i pravovremenom primjenom najsavremenijih IT rješenja u cilju osiguranja informacione bezbjednosti uz usklađenu zakonsku regulativu, cyber terorizmu se može stati u kraj – poruka je ovogodišnje, šeste po redu, TeleGroup Infosec konferencije o informacionoj bezbjednosti, koja je juče održana u Tesliću.

Stanje povjerljivosti, cjelovitosti i dostupnosti podataka, svakodnevno je meta cyber terorizma, koji predstavlja sveprisutnu i svakim danom sve aktuelniju prijetnju. Neusklađena zakonska regulativa, dostupnost informacija, masovnost novih tehnologija i globalna povezanost samo su neki od faktora koji cyber terorizmu omogućavaju da postane jedan od najbrže rastućih oblika kriminala koji ne poznaje ni geografske, ni državne, odnosno zakonske granice.

infosec-2016

U fokusu ovogodišnje konferencije, kojoj je prisustvovalo više od 130 učesnika, bilo je stanje informacione bezbjednosti u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori u odnosu na nove evropske regulative u ovoj oblasti.

„Kompanija TeleGroup, koja nudi najsavremenija tehnološka rješenja za zaštitu informacionih sistema i podataka, nastoji da najdirektnije radi na povećanju uticaja i podizanju svijesti šire javnosti i državnih institucija o značaju strateškog ulaganja u informacionu bezbjednost. Ono što prije svega moramo shvatiti jeste da je ključ zaštite informacija i očuvanja informacione bezbjednosti zapravo prevencija, a danas će biti predstavljena najsavremenija tehnološka rješenja za zaštitu informaciono – komunikacionih sistema”, rekao je Dalibor Ratković, regionalni direktor prodaje IKT prozvoda i rješenja.

diana-gligorijevic

Ovogodišnjoj konferenciji su prisustvovali i predstavnici najpoznatijih međunarodnih kompanija koje su lideri u oblasti IT bezbjednosti, mrežnog prometa, proizvodnji mrežne opreme i Cloud sigurnosti – Cisco Systems, Trend Micro, Gigamon, Entrust Datacard, Check Point Software Technologies Ltd.

“Zaista mi je drago što smo u prilici da već šestu godinu zaredom govorimo o konstantno aktuelnoj temi informacione bezbjednosti. Zadatak konferencije „Infosec“, koja je prvenstveno edukativnog karaktera je da upozori region na to šta sve može da očekuje, kao i da pokaže mogućnosti u oblasti preventive i zaštite i infrastrukture i podataka. Trendovi su veoma promenjljivi, a naš zadatak je ne samo da radimo na rešavanju problema, već da organizujemo ovakvu konferenciju – da povežemo državne institucije, ali i vendore, i to najveća svetska imena od kojih su neki po prvi put u Bosni i Hercegovini“ izjavila je Diana Gligorijević, regionalni direktor marketinga i prodaje kompanije „TeleGroup“.

dalibor-ratkovic

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije bili su i predstavnici relevantnih regionalnih institucija – Ismet Mehanović, šef odsjeka za glavni registar i informatiku u okviru Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Kenan Duraković, generalni direktor za informatičku infrastrukturu u okviru Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i Dušan Krkotić, takođe predstavnik Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i član Nacionalnog CIRT tima.

Kao IT kompanija koja se bavi IT Security tehnologijama, “TeleGroup” želi da podrži napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbјednosti, kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u cyber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva. Konferencija Infosec pokrenuta je 2011. godine sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbјednosti regiona zapadnog Balkana.

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: