SDA Bratunac: Poduzet ćemo aktivnosti na zaštiti interesa Bošnjaka u Bratuncu

Spread the love
Menprom

Uspostavljanje nove srpske većine u Skupštini Opštine Bratunac i etničko čišćenje zakonodavne i izvršne vlasti od bošnjačkih predstavnika na tragu je ratne politike iz 1992. godine – saopćeno je iz Općinski odbor Stranke demokratske akcije (OO SDA) Bratunac, u povodom formiranja nove skupštinske većine u Bratuncu u kojoj nema Bošnjaka.

Reha Centar

– I 1992. godine postojali su oni koji su mislili da progonom, logorima, ubijanjima i etničkim čišćenjem mogu protjerati Bošnjake iz Bratunca i izbrisati svaki trag o našem postojanju. To nisu uspjeli tad, a neće ni nova skupštinska većina okupljena oko načelnika, koju dominantno čine Ujedinjena Srpska i SNSD. Ovaj grad nikad nećete pretvoriti u samo srpski, čak i ako lokalnu upravu učinite samo srpskom, kao što su to uradili 1992. godine. Mi nećemo odustati od naše političke borbe za ravnopravnost svih građana u ovom gradu – ističe se u saopćenju.

Bošnjaci su se vratili u Bratunac da, kako se navodi, žive u miru na svojim vjekovnim ognjištima.

– Mi smo nadživjeli mnoge zulumčare tako da ćemo nadživjeti i ovaj vaš atak na sve ono što smo dosad uradili na izgradnji povjerenja među građanima. Bošnjaci su, do progona, činili više od 64 posto stanovništva Bratunca, po popisu iz 2013. godine ima nas više od 38 posto i to Vi, načelniče, možete zanemariti, ali ne možete izbrisati – poručuju iz SDA Bratunac.

Dodaju da su oni opredijeljeni za saradnju sa svim političkim partijama kojima je opredijeljenje izgradnja Bratunca, kao mjesta u kojem će svi građani imati jednaka prava.

-Ovakvim odnosom nove skupštinske većine krši se Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi entiteta. Mi ćemo, u skladu s tim, poduzeti aktivnosti na zaštiti interesa Bošnjaka u Bratuncu – ističe u saopćenju za javnost Press služba OO SDA Bratunac.

Komentari

Komentara