Saopštenje za javnost NB TK povodom incidentnog događaja u GIKIL-u

Spread the love
Menprom

Ovih dana ponovo se dogodio ekološki incident u Lukavcu, ali ovoga puta u firmi „Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac“ (GIKIL), pri čemu je došlo do eksplozije rezervoara R34. Rezultat su povrijeđeni radnici na licu mjesta, kao i isticanje 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana. Bitno je napomenuti da je katran po svom hemijskom sastavu smjesa ugljikovodika i to benzena, naftalena i antracena i njegovih derivata i da ima kancerogeno djelovanje čak i u vrlo malim količinama. Trovanje udisanjem pare ovih plinova je izuzetno snažno i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Reha Centar

Nezavisni blok TK priželjkuje modernizaciju postojećih industrijskih postrojenja i smanjenje koncentracije štetnih plinova i otpadnih voda, ali istovremeno želi da upozori da je nedopustivo da kompanije koje se bave hemijskom industrijom na području našeg kantona i uopšteno teškom industrijom, eksperimentišu sa inovacijama i modernizacijom industrijskih postrojenja, već da se to radi u laboratorijskim uslovima i tek kada budu sigurni da neće ugroziti ljudske živote i okolinu da pristupe implementaciji istih.

Pritom smo svjesni važnosti postojanja ovog privrednog giganta na području TK, ali da bi bili potpuno zadovoljni njegovim radom i postojanjem, osim finansijske dobiti koju ostvaruje, želimo da nam isti taj gigant osigura bezbijednost radnika kao i sigurnost tehhničko-tehnoloških procesa. Ovo spada u domenu osnova korporativne društvene odgovornosti.

Nezavisni blok TK će pokrenuti pitanje izdavanja okolinskih dozvola koje se koriste, jer je evidentno da ih „industrijski giganti“ u TK koriste kao sredstvo sopstvene zaštite i da im se kroz iste legalno dozvoljava da truju građane sa koncentracijama štetnih plinova koje nadmašuju one predviđene svjetskim standardima. Statistički podaci iz 2014. godine jasno govore da je broj oboljelih od karcinoma pluća u TK šest puta bio veći nego u drugim kantonima. Smatramo da je vremenu izdavanja „fleksibilnih okolinskih dozvola“ kako je nazivaju u Ministarstvu prostornog uređenja i okoliša, a zbog strateške važnosti ovih giganata, došao ili će ubrzo doći kraj.

Također, ono što je neprihvatljivo i nejasno jeste činjenica da je spriječeno reagirati GIKIL-u na novonastalu incidentnu situaciju izdatu od strane nadležnih organa radi obavljanja istrage i iz GIKIL-a navode da je to za posljedicu imalo smanjivanje negativnih posljedica uticaja na okoliš.
Nezavisni blok TK se oglasio i 04. maja 2018. po pitanju ekološke katastrofe koja se dogodila kao posljedica curenja „taloga bijelo more“ iz fabrike sode „Sisecam soda“ u Lukavcu u rijeku Spreču pri čemu se dogodio i pomor ribe.

Press Nezavisnog bloks

Foto:arhiv

Komentari

Komentara