Salkić prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja logora Sušica

Stranka za BiH

U organizaciji Saveza logoraša – Udruženje Vlasenica prigodnim programom obilježena  je 28. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice, u kojem je tokom 1992. godine ubijeno oko 1.600 Bošnjaka.

Stranka za BiH

Kroz ovaj logor je, od maja do septembra, prošlo oko 8.000 Bošnjaka iz sjeveroistočne Bosne. Prema podacima udruženja, među ubijenim civilima u logoru je bilo i oko 280 dječaka, a kroz logor je prošlo i 700 žena i djevojaka, od kojih su mnoge silovane i ubijene.

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke opštine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić  u Haškom tribunalu  na 20 godina, te u Sudu Bosne i Hercegovine Predrag Bastah  na 22 godine i Goran Višković  na 18 godina zatvora.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i  potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je u svom obraćanju prisutnima rekao da je veoma važno obilježavati svako mjesto na kojem su počinjeni teški zločini.

– Sušica i Vlasenica su mjesta velikih stradanja, progona i velikih zločina za koje je, nažalost, odgovarao mali broj ljudi. Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih  ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici, to je nedospustivo, to je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje očito nije radilo svoj posao. Ovaj zločin u Vlasenici počinile su desetine ako ne i stotine onih kojima bi se danas trebalo suditi za ratne zločine.  Vlasenica zaslužuje pažnju, žrtve Vlasenice zalužuju pažnju i zaslužuju da svi oni koji su počinili zločin, koji se slobodno kreću Vlasenicom budu kažnjeni. Naša je obaveza da istrajavamo . Vječita je borba dobra i zla, istine i laži, i tako će biti do Sudnjeg dana. Mi moramo prenositi i širiti istinu. Mi smo se ovdje vratili da živimo u miru,  mi nismo učinili nijednu osvetničku akciju nad onima za koje smo sigurni da su ubijali naše najmilije, a danas nas žele proglasiti da smo opasnost za neke ljude i za ovaj prostor. To se dešava zato što mi šutimo, što ne govorimo svaki dan da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat, a da je Srbija presuđena u Hagu da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Nažalost Srbija je danas siguran dom za mnoge počinoce genocida u Bosni i Hercegovini i počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima. Naš obraz je čist,mi treba da hodamo podignute glave. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Niko nema pravo da odustane od ove naše borbe za istinu, pravdu i kažnjavanje ratnih zločinaca. Pozivamo vlasti u Srbiji i vlasti u bh. entitetu RS da prestanu biti podrška osumnjičenim ratnim zločincima, da prestanu negirati  zločine koji su počinjeni i da prestanu veličati ratne zločince, da konačno prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova, te da učine katarzu za dobrobit građana u cijelom region.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara