Salkić: Muslimani tokom mjeseca ramazana pokazali odgovornost prema društvu

Spread the love
Menprom

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, u povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama, uputio je čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Reha Centar

On je podsjetio da su muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu, najodabraniji mjesec, dočekali u potpuno drugačijim okolnostima i ambijentu, imajući u vidu reducirane vjerske aktivnosti u džematima. Ipak, naglasio je, Ramazanski bajram, vjernici će dočekati u punim džamijama, uz poštivanje preporuka nadleženih organa i Islamske zajednice, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i inostranstvu, tokom mjeseca ramazana su pokazali veliku odgovornost prema društvu, sugrađanima i državi, pridržavajući se naredbi državnih organa, ali i preporuka Islamske zajednice. Iskreno se nadam da smo svi zajedno ovo vrijeme izolacije, koje je izazvano globalnom pandemijom, na najbolji način iskoristili da se posvetimo svojim porodicama i najmilijima, ali i da smo posebnu pažnju posvetili najugroženijim kategorijama stanovništva – istakao je Salkić.

Nada se da bajramske dane dočekuju kao bolji ljudi, više oslonjeni jedni na druge, uz opredjeljenje da put kojim idu treba biti utemeljen na vrijednom radu, poštenju, pravdi i istinskom moralu.

-To su vrijednosti kojima nas uči naša vjera i put našeg Poslanika, kojeg trebamo slijediti, pokazujući to svakodnevno djelima kroz naše lične primjere – dodao je entitetski potpredsjednik.

Dodao je da su tokom ovog mubarek mjeseca, muslimani u našoj domovinu i inostranstvu , kao nikada ranije, pokazali svoju humanost i nisu zaboravili najugroženije građane, posebno Bošnjake koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta.

-Uprkos nesreći koja je zadesila cijeli svijet, preživjeli Bošnjaci nisu zaboravili ni svoje žrtve i dostojanstveno su, kao što to godinama čine, obilježili godišnjice stravičnih zločina. To će nastaviti činiti i u narednim mjesecima i godinama.

Ipak, za dostojanstven život Bošnjaka u bh. entitetu RS, naša država, nadležne institucije, ali i svi mi zajedno, morat ćemo učiniti puno više. Svaka pomoć je dobrodošla, ali, na prvom mjestu uvijek moraju biti nova radna mjesta. Radno mjesto je preduslov za kvalitetniji i bolji život ljudi, a to potvrđuju i brojni primjeri u bh. entitetu RS. Također, neizmjerno je važno da sistemska rješenja za otklanjanje diskriminacije u obrazovnom procesu, pri zapošljavanju i javni sektor i institucije entiteta, gradova i opština, budu prioritet svih razgovora i dogovora – ukazao je Salkić.

Iskreno se nada da će, kako je naveo, naši građani izvan domovine, koji su u proteklim mjesecima bili spriječeni dolaziti u Bosnu i Hercegovinu, tokom bajramskih dana i godišnjih odmora posjetiti svoja ognjišta i ove najradosnije dane provesti sa svojim najmilijima.

Duboko smo svjesni koliko njima znači rodna gruda i njihova domovina.

– Poštovani vjernici muslimani u domovini i inostranstvu, vama i vašim porodicama, želim da bajramske dane dočekate u blagostanju, miru i sreći. Bajram šerif mubarek olsun, navodi se u bajramskoj čestitki potpredsjednika Salkića.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara