Sa više od 90 posto glasova “ZA” Katalonci podržali nezavisnost svoje pokrajine

Spread the love
Menprom

Katalonski lider Karls Puđdemon (Carles Puigdemont) izjavio je da je ta španska pokrajina izglasala pravo na nezavisnost, jer je preko 90 posto glasača glasalo za otcjepljenje od Španije. Puđdemon je rekao da su ovim otvorena vrata za jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Reha Centar

“Ovo je dan nade i patnje, građani Katalonije osvojili su pravo na nezavisnu državu u formi republike”, rekao je Puđdemon u televizijskom obraćanju, u društvu drugih visokih katalonskih zvaničnika, prenosi Bi-Bi-Si.

“Moja vlada će u narednih nekoliko dana poslati rezultate današnjeg glasanja parlamentu Katalonije, u kojem leži suverenitet našeg naroda, kako bi mogao djelovati u skladu sa zakonom o referendumu”, rekao je predsjednik Katalonije, dodavši da Evropska unija više neće moći “gledati na drugu stranu”.

Glasanje je održano uprkos sukobima sa snagama reda lojalnim centralnoj vlasti u Madridu, koje su pokušale spriječiti birače da prisupe glasačkim mjestima. Povrijeđeno je nekoliko stotina osoba.

Odziv glasača, prema podacima katalonskih vlasti iznosio je 42,3 posto ukupnog biračkog tijela ili više od 2,2 od registrovanih 5,3 miliona ljudi. Glasovi oko 750 000 osoba nisu uračunati, jer su njihova glasačka mjesta bila zatvorena, a glasačke kutije konfiskovane.

Rezultate referenduma u centru Barselone sinoć je dočekao veliki broj pristalica nezavisnosti koji su, mašući zastavama, pjevali katalonsku himnu.

Izvor: BBC

Istovremeno, protivnici otcjepljenja organizovali su nekoliko okupljanja, kako u Barseloni, tako i u drugim gradovima širom Španije.

Ustavni sud Španije prije nekoliko sedmica zabranio je održavanje referenduma, a policija je danima plijenila izborni materijal i zauzimala biračka mjesta.

Španski premijer Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) izjavio je da su Katalonci prevareni da glasaju na nelegalnom referendumu.

U đeđuvremenu, više od 40 sindikata i katalonskih udruženja pozvalo je na regionalni štrajk u utorak zbog “teškog kršenja ljudskih prava i sloboda”.

BHRT

Komentari

Komentara