Rekordna količina ugljen-dioksida u Zemljinoj atmosferi

Spread the love
Menprom

Koncentracija ugljen-dioksida u atomsferi porasla je na rekordnu količinu u 2016. godini, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija /SMO/.

Reha Centar

Prošlogodišnje povećanje bilo je za 50 odsto veće od prosjeka u posljednjih deset godina.

Istraživači su saopštili da je kombinacija aktivnosti čovječanstva i vremenskog fenomena El Ninjo dovela ugljen-dioksid na nivo kakav nije postojao u posljednjih 800.000 godina.

Naučnici upozoravaju da postoji rizik da ciljevi o zaustavljanju rasta globalne temperature postanu neostvarivi, prenio je BBC.

SMO navodi da su mjerenja obavljena u 51 državi tokom izrade izvještaja za prošlu godinu. Istraživačke stanice iz čitavog svijeta mjerile su koncentracije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, među kojima su ugljen-dioksid, metan i azotni oksid.

Nivoi koji su izmjereni ostali su u atmosferi nakon što su okeani i biosfera apsorbovali značajnu količinu ovih gasova.

U 2016. godini, u atmosferi je bilo 403,3 čestica po milionu ugljen-dioksida, dok ih je u 2015. godini bilo 400.

“Ovo je najveće povećanje koje sam vidio u 30 godina od kada imamo ovu mrežu”, izjavila je doktor Oksana Tarasova, iz programa SMO za globalnu atmosferu.

Emisije gasova koje potiču od aktivnosti čovjeka usporene su u posljednjih nekoliko godina, navodi se u istraživanju, ali je ukupna količina gasova u atmosferi i dalje ogromna, a ugljen-dioksid će biti aktivan vijekovima.

U posljednjih 70 godina, piše u dokumentu, povećanje količine ugljen-dioksida u atmosferi je skoro 100 puta veće nego što je bilo na kraju posljednjeg ledenog doba.

BHRT

Komentari

Komentara