Redovno i učestalo pranje ruku, najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa gripe

Rental Travel

Ove godine, sezona gripe u Federaciji Bosne i Hercegovine (2015./2016.) kasni u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima koji su prispjeli iz svih kantona u Federaciji BiH, stopa posjeta ordinacijama zbog oboljenja sličnih gripi još je niža u odnosu na isti period prošle sezone gripe (sezona 2014./2015.).

Reha Centar

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđeno je Feni da je oboljenja slična gripi prijavilo sedam od deset kantona u Federaciji BiH.

„Svake sedmice registrira se nekoliko stotina oboljelih od oboljenja sličnih gripi. Obolijevaju svi, najčešće djeca školske dobi, a u porastu je broj oboljelih i u drugim dobnim skupinama, osim dobne skupine starijih od 65 godina gdje se registrira najmanji broj oboljelih“, navodi se.

Registriran je nešto veći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (viroze, upale grla, bronhitis). Sredinom januara registrirane su i teške akutne respiratorne infekcije, pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem, koji zahtijevaju hospitalizaciju i koji u svojoj historiji bolesti imaju već neko oboljenje (srčani bolesnici, astmatičari, dijabetičari…).

„Zavod je zaprimio tri takve prijave. Smrtni slučajevi nisu prijavljeni.Slična situacija je i u Evropi. Aktivnost gripe u evropskoj regiji je na niskoj razini u većini država koje prijavljuju gripu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskom centru za zarazne bolesti, dok manji broj država prijavljuje srednju aktivnost“, navedeno je.

U uzorcima koji se testiraju na virus gripe i kod nas kao i u drugim državama Evrope, prevladava virus gripe tip A H1N1 pdm09, virus sezonske gripe.

U sjevernoj hemisferi, zima je vrijeme za gripu, ali tačno vrijeme i trajanje sezone gripe varira. Nekad započne u oktobru, nekad kasnije, ali najveća aktivnost se registrira u periodu decembar – februar, a može trajati i do maja.

„U Federaciji BiH gripa zauzima prvo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Svakako da nema mjesta za strah i paniku. Ono što treba poduzeti su preventivne mjere zaštite, vakcinacija na prvom mjestu, a svakako i mjere opće i osobne higijene“, saopćeno jeFeni iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Pojašnjavaju da je „virus gripe tip A H1N1 pdm09 (za koji se veže termin svinjska gripa) virus sezonske gripe”.

Kako bi poboljšali izglede vlastitog tijela u borbi protiv infekcije,potrebno je ojačati odbrambeni sistem uravnoteženom prehranom, koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća te cjelovitim žitaricama, a oskudna je jednostavnim šećerima iz procesirane hrane i zasićenim mastima.

Savjet je obogatiti jelovnik namirnicama bogatima vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom. Dovoljne količine vitamina C osigurava citrusno voće poput limuna, naranče, grejpa, šipka te bobičasto voće koje ujedno sadrži bogatstvo antioksidansa.

Potrebno je provjetravati i ovlaživati prostorije u kojima se boravi. U stanovima s centralnim grijanjem nerijetko se relativna vlažnost spusti ispod 60 posto (idealno je da je 60-80 posto). Suh zrak nepovoljno djeluje na sluznice dišnih prohoda, jer ih isušuje i time smanjuje njihove odbrambene mehanizme.

Najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju gripu je redovno i učestalo pranje ruku. Posebna pažnja higijeni ruku bi se trebala pridavati nakon doticanja površina kao što su kvake, daljinski upravljači, novac te poslije vožnje javnim prijevozom.

Zimi smo češće blizu ljudi koji kašljanjem ili kihanjem šire infekciju po zraku – sigurna zona je otprilike 1,5 m.

 aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: