Razija Mujanović ulazi u FIBA Kuću slavnih

Spread the love
Menprom

Rame uz rame s najboljim košarkašima u historiji ove igre, među kojima su svi reprezentativci iz originalnog američkog Dream Teama, proslavljena bh. košarkašica Razija Mujanović sutra će biti primljena u FIBA Kuću slavnih.

Reha Centar

Na svečanosti koja će sutra biti održana u Ženevi, popularna Raza još jednom će zauvijek biti upisana u anale igre pod obručima, nakon što je ranije ove godine FIBA donijela odluku da bh. košarkašica bude dio ovogodišnje generacije velikana koji će ući u Kuću slavnih.

Pored Razije Mujanović na sutrašnjoj ceremoniji u Kuću slavnih bit će primljeni i Miki Berkovich (Izrael), Pero Cameron (Novi Zeland); Valdis Valters (Latvija), te legendarni Toni Kukoč (Hrvatska), Dušan Ivković (Srbija) i Shaquille O'Neal (SAD).

Zanimljivo je da će sa slavnom bh. košarkašicom ovu počast primiti i predstavnici legendarnog Dream teama SAD-a, za koji su svojevremeno nastupali neki od najvećih košarkaša svijeta, kao što su Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, Karl Malone i David Robinson.

U zvaničnom predstavljanju novih članova Kuće slavnih prije same ceremonije iz FIBA-e su podsjetili da je Razija Mujanović rođena 15. aprila 1967. u Bosni i Hercegovini, te da je svoju karijeru počela graditi u ŽKK Jedinstvu iz Tuzle. S ovim klubom Razija je ostvarila magične rezultate, a uz njenu sjajnu igru Jedinstvo je postalo jedini ženski košarkaški klub iz BiH koji se popeo na vrh Europe, nakon što je Razija Mujanović 1989. godine dovela do titule europskog klupskog prvaka.

Pored Jedinstva, Mujanović je nastupala za Dorna Godellu, Pool Comense, Detroit Shock i Ragusu, a u svim tim klubovima igrala je sjajnu košarku, zbog čega je tri godine (1991., 1994. i 1995.) bila proglašavana najboljom košarkašicom Starog kontinenta.

Nastupala je, naravno i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a najveći uspjeh u dresu s državnim grbom osvojila je na Mediteranskim igrama 1993. godine, kada je predvodila bh. selekciju do zlatne medalje.

Posljednju sezonu odigrala je 2009. godine, kada se od profesionalne košarke oprostila u dresu Raguse iz Dubrovnika.

FIBA Kuća slavnih, po uzoru na primjer iz NBA lige, osnovana je 1. marta 2007. godine, kako bi se na adekvatan način predstavila historija košarke u cijelom svijetu. Do sada su u ovu Kuću slavnih primljeni brojni velikani košarkaške igre, a znakovito je da najviše njih, pored NBA lige, dolazi iz Europe.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara