Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS: Neophodan veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini

Spread the love
Rental Travel

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, 30. avgusta 2018. godine, povodom Međunarodnog dana nestalih, dao je pisanu izjavu za medije, u kojoj je pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane, da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Reha Centar

Prema podacima Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini, u našoj zemlji se još uvijek traga za 7.191 osobom, a do sada je od više od 30.000 nestalih, verificirano 25.016 nestalih osoba.

-Naše majke, braća, očevi, sestre i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na Bikavcu, u Pionirskoj, u Kozarcu, na Korićanskim stijenama, u Omarskoj, Vlasenici, Potočarima, Glogovoj, Kolibama Gornjim, Foči, Bratuncu, Srebrenici, Prijedoru, Vrbanjcima, Kotor Varošu, Zvorniku, Doboju, Kalinoviku, Osmacima, Nevesinju, Gackom i mnogim drugim mjestima, imaju jednu zajedničku želju – da pronađu kosti njihovih najmilijih.

Zbog toga, zajednički moramo nastaviti više raditi na ovom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati. Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop.

Nažalost, posljednjih godina smo svjedoci bolne činjenice da su mnoge majke preminule, a da nisu pronašle kosti svojih muževa i sinova. To je još jedna velika nepravda prema preživjelim žrtvama, koje se svakog dana nadaju pozivu iz identifikacijskih centara.

Istovremeno, nažalost, svjedoci smo da 23 godine od okončanja oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, postoje institucije i pojedinci u bh. entitetu RS, koje su spremne i dalje skrivati masovne grobnice i otežavati proces traženja nestalih osoba.

Mi ih u ime porodica i preživjelih žrtava, ali i u ime cijelog civiliziranog svijeta, još jednom pozivamo da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu jednu vrstu olakšanja i satisfakcije porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj.

Oni koji znaju, a ne učine ništa, moraju znati da će cijeli život na savjesti nositi živote nedužno ubijenih svojih sugrađana, među kojima je veliki broj vršnjaka njihove djece, ali i beba i trudnica, kazao je potpredsjednik Salkić.

 

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara