Puštanje Šešelja na slobodu je još jedna u nizu akcija Zapadnih sila

Spread the love
Rental Travel

Stvara se utisak da je ICTY uspio izmanipulirati i Vladu Srbije, jer je u nekoliko navrata tražio garancije Vlade Srbije, a onda je za samo nekoliko sati donio odluku ne konsultirajući se ni sa Šešeljem, Tužiocem ICTY, niti sa Vladom Srbije, puštajući Šešelja na privremenu slobodu skoro bez ikakvih ograničavajućih uslova. Politička prepucavanja iz Srbije sa zvaničnim Zagrebom u vezi sa Šešeljem  nisu ništa drugo  do pomoć Vladi Aleksandra Vučića u situaciji kada Šešelj najavljuje “osvetu” i mitingovanja po Srbiji.

Reha Centar

Koristeći situaciju u slučaju Vojislav Šešelj pred ICTY, Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije pozvao je na ukidanje ICTY, što korespondira sa kontinuiranim akcijama da se izdejstvuju situacije na ICTY koje bi pogodovale zatvaranju ICTY i nedonošenju prvostupanjskih presuda protiv Karadžića, Mladića, ali i nedonošenje i drugostupanjskih presuda prioritetno u predmetu „Prlića i Herceg-bosanska grupa“, ali i Stanišića i Simatovića, ili beskrajnom odugovlačenju svih procesa.

Očigledno da je puštanje Šešelja iz Scheveningenskog pritvora da slobodno politički djeluje u Srbiji samo još jedna u nizu akcija Zapadnih sila protiv srbijanskog rukovodstva, a nakon dešavanja u Ukrajini i intenzivnom približavanju Srbije Rusiji i Putinovoj politici. Očigledno je, da „šizofrena“ vanjska politika Srbije koju je uspostavio Boris Tadić, koja treba da se bazira na četiri stuba Rusija – EU- SAD – Kina doživjela debakl i već se vraća kao boomerang.

Unutar Srpske napredne stranke (SNS) predstoji žestoka borba za očuvanje unutarnjeg jedinstva stranke, odnosno postoje nagovještaji da bi moglo doći do raskola između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Dolazak Šešelja se poklapa i sa unutarnjim previranjima u Srpskoj naprednoj stranci.

Vojna suradnja Srbije i Rusije u vrijeme ukrajinske krize, te dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Srbiju, je definitivno pozicioniralo Srbiju kao državu koja je dio problema za Zapad.

Srbija je ponovno na izazovu u pogledu Srba koji žive izvan Srbije. Ukoliko aktualna Vlada Srbije želi skrenuti pažnju javnosti od nagomilanih i skoro nerješivih mnogobrojnih unutarnjih problema ponovno se može otvoriti pitanje položaja Srba u susjedstvu kao što je položaj Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori ali i Makedoniji.

IFIMES International Institute

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara