Prioritetno otvaranje stečajnog postupka u TTU

Rental Travel

U opredjeljenju da je stečaj jedino ispravno i zakonito rješenje za Tvornicu transportnih uređaja Tuzla danas je premijer Tuzlanskog kantona  Bego Gutić sa ministrima razgovarao sa radnicima ovog preduzeća. Sastanku su prisustvovali i ministrica rada, socijalne politike i povratka Danijela Simić, ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar  industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

Reha Centar

Delegacija radnika TTU-a  istaknula je kako žele da rade i od Vlade TK traže da im u tome pomognu. Pri tome je većina primjedbi bila upućena načinu poslovanja preko privatne firme ITT koja je nastala kao premosnica nakon blokiranja računa Tvornice transpornih uređaja.

TTU TUZLA

Predstavnicima radnika TTU-a ovom su prilikom pojašnjene nepoznanice vezane za proces otvaranja stečajnog postupka i ukazano na činjenicu da će svim radnicima biti uvezan radni staž.

Nakon pokretanja stečajnog postupka, rečeno je ovom prilikom, svi radnici idu na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Radnici koji u međuvremenu ne budu ponovo angažovani, putem Zavoda za zapošljavanje primat će naknadu u periodu od 8 – 36 mjeseci, u zavisnosti od dužine prethodnog radnog staža.

Premijer Gutić je ukazao na to da ova Vlada čini sve da riješi problem, u kojem se TTU nalazi već duži period, i pronađe strateškog partnera.

Kao potvrda da Vlada Tuzlanskog kantona čini sve, što je u zakonskim okvirima moguće, da riješi nagomilane probleme iz prethodnih godina, rečeno je na današnjem sastanku, je i Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzaća ostali ili ostaju bez posla.  Prema ovom dokumentu planirano je zbrinjavanje šest radnika TTU-a  koji su ove godine stekli uslove za penzionisanje.

Odjeljenje za informisanje

aktuelno.ba

Komentari

Komentara