Prijem za predstavnike njemačkog Merhameta

Menprom

Na inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona i poziva za saradnju koji je Ministarstvo razvoja i poduzetništva uputilo svim organizacijama koje okupljaju bosanskohercegovačku dijasporu danas je Vladu Tuzlanskog kantona posjetio direktor njemačkog Merhameta Jusuf Skenderović.

Reha Centar

Uz riječi dobrodošlice premijer Tuzalnskog kantona Bego Gutić je istakao da „u poređenju sa drugim državama u regionu, mi smo relativno kasno prepoznali potencijal koji jedna država ima u svojoj dijaspori. Zadovoljstvo mi je tako brzo nakon upućivanja našeg poziva imati priliku razgovarati sa udruženjem koje okuplja naše građane u Njemačkoj, državi u kojoj i imamo najbrojniju dijasporu“.

Ovom prilikom razgovarano je o potencijalima međusobne saradnje i zajedničke realizacije projekata, a sve u cilju iskorištavanja potencijala kojeg Bosna i Hercegovina ima u svojoj dijaspori u Njemačkoj. Tokom sastanka razgovarano je o nekoliko konkretnih projekata koje Merhamet Njemačke već provodi, a koji bi mogli biti implementirani i na području našeg kantona. Radi se o proizvodnji solarnih tunelskih sušara za voće, povrće, začinsko i ljekovito bilje, te edukaciji stanovništva. Također, bilo je i govora o nabavci kurbana, koje naši građani uplaćuju u Njemačkoj, a koji se zbog niza razloga u određenoj mjeru nabavljaju i iz Australije, a potom zaleđeni dovoze u Evropu. Ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić, koji je osim premijera prisustvovao ovom sastanku, je izrazio spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da u narednom periodu sa Merhametom Njemačke potpiše i Memorandum o razumijevanju, kao osnov buduće saradnje, a nakon toga i pomogne u realizaciji projektnih aktivnosti.

„Vlada Tuzlanskog kantona, putem različitih projekata i iz različitih resora, iz budžetskih sredstava podržava projekte zapošljavanja, samozapošljavanja i stručnog usavršavanja, tako da ćemo kroz saradnju i partnerski odnos sa Merhametom Njemačke moći podržati i neke nove projekte“, rekao je ministar Hodžić i dodao da će akcenat saradnje biti na podršci održivim projektima koji će uključivati osobe starosne dobi 45 i više godina, invalide, socijalno ugrožene i sl. kategorije stanovništva.

Osim premijera Gutića, ministra Hodžića i direktora Skenderovića, današnjem sastanku su prisustvovali Ismet Salihović učesnik projekta proizvodnje solarnih tunelskih sušara, zamjenik muftije tuzlanskog Sead ef. Seljubac i predsjednik tuzlanskog Merhameta Adil ef. Pezerović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara